Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Lepkefélék/Nyárfaszender

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2393 bájt

Nyárfaszender

A nyárfaszender (Laothoe populi) a w:rovarok (Insecta) osztályának a w:lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a w:szenderfélék (Sphingidae) családjához tartozó w:faj.

Elterjedése

Nyárfaszender

A nyárfaszender elterjedési területe w:Írországtól és Nagy-Britanniától kezdve w:Európa nagy részén át w:Ázsia mérsékelt és szubarktikus éghajlatú övezetéig terjed, kivéve w:Japánt. A természetes tájak pusztulása veszélyezteti a fajt.

Megjelenése

A nyárfaszendernek két pár w:szárnya van. Szárnyfesztávolsága 9 w:centiméter hosszú. Színezete szürkésbarna. Hátsó szárnyán belülről vöröses sáv látható. A w:hernyónak egy pár rágószájszerve van. A kifejlett szender szívó szájszervvel rendelkezik.

A hernyója

Életmódja

A rejtőszínű nyárfaszender napközben fatörzseken pihen, éjjel viszont szorgosan repked táplálékot, illetve partnert keresgélve. A hernyó nyárfa és fűzfa levelekkel táplálkozik, míg a felnőtt szender nektárt szív. A felnőtt nyárfaszender 3-4 hétig él.

Szaporodása

A kifejlett szender július végén bújik elő. A nőstény a tápnövényen helyezi el, kis csomókban a petéit. A petéből hét nap múlva mászik elő a hernyó. A hernyó zöld vagy kékeszöld színű, oldalán sárga sáv húzódik, légcsövei narancsszínűek. Az utolsó szelvénye tüske módjára felmeredő fartoldalékává fejlődött, ezzel tartja távol az ellenségeit. A lárva állapot 4-5 hétig tart. Amikor elérkezik az ideje, a hernyó beássa magát a talajba és bebábozódik. A bábállapot nyáron 8 hétig, télen 6-8 hónapig tart.

Rokon fajok

A nyárfaszender közeli rokona a hársfaszendernek (Mimas tiliae).


Forrás:

Magyar Wikipédia:, Nyárfaszender, 2011. március 1., 06:33 (CET)