Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Lepkefélék/Napraforgómoly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2060 bájt

Napraforgómoly

Tölts fel egy saját képet

A napraforgómoly (Homoeosoma nebulellum) a valódi lepkék közül a fényiloncafélék (Pyralidae) családjában a karcsúmolyok (Phycitinae) alcsaládjába tartozó lepkefaj.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Európában és Ázsia nyugati részén terjedt el. Magyarországon is mindenfelé megtalálható kártevő, de igazán súlyos károkat a Szovjetunió európai utódállamaiban, valamint Romániában és Dél-Európában okoz.

Megjelenése[szerkesztés]

Szürke szárnyát elmosódott fekete foltok élénkítik. Szárnyának fesztávolsága 24–26 mm.

Életmódja[szerkesztés]

Magyarországon egy évben két vagy három nemzedéke nő fel úgy, hogy a kifejlett hernyók telelnek át a talajban – Romániában több hasonló fajnak a bábja telel át. A lepkék éjszaka repülnek, a mesterséges fényre vonzza őket. Az egyes nemzedékek hernyói mindig az éppen virágzó fészkes virágú növényeken nőnek fel.

Hazánkban a napraforgómoly régebben csak alkalmi kártevő volt, jelentősége a napraforgó termőterületének növekedésével nőtt meg. A hernyók kárképe jellegzetes: a virágzatot rágcsálékkal és ürülékkel tarkított szövedék borítja. A hernyók a virágokat, majd a vackot és a magvakat eszik – a napraforgón kívül a különféle vadon termő fészkesvirágúakét is.

A napraforgót a napraforgómoly mellett több, hozzá igen hasonló karcsúmoly: a Homoeosoma és a Rotruda nemzetségek fajai károsítják. Ezek hernyói különféle fészkes virágú növények virágzatában élnek. A kopott példányok nehezen határozhatók.


Forrás:

Magyar Wikipédia:, Napraforgómoly, 2011. március 1., 06:33 (CET)