Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Lepkefélék/Nagy ökörszemlepke

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2044 bájt

Nagy ökörszemlepke

A nagy ökörszemlepke (Maniola jurtina) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez tartozó faj.

Elterjedése

Nagy ökörszemlepke

A nagy ökörszemlepke Európában mindenütt gyakori, elterjedési területe déli irányban Észak-Afrikáig, északi irányban Skandinávia déli részéig, keleti irányban az Urál-hegységig, illetve Iránig nyúlik.

Megjelenése

A szárnyfesztávolság a nősténynél eléri az 50 millimétert, a hímnél körülbelül 44 milliméter. Két pár szárnya van. Amikor összezárja a szárnyát, csak a jóval szerényebb színezetű szárnyfonák látható, ami a növényszárak között jól álcázza a lepkét. A nőstény sokkal színesebb, mint a hím. Elülső szárnypárján narancssárgás mezőben egy-egy nagy szemfolt ékeskedik. Három pár lába van, ebből egy pár csökevényes. A hernyó szájszerve rágó, az imágóé pödörnyelv.

A hím
és a nőstény

Életmódja

A nagy ökörszemlepke nyáron repül, egyaránt napsütéses és borús időben is. A lepke folyékony szervesanyagokkal táplálkozik. A hernyó tápláléka különféle fűfélék. Gyakran atkák élősködnek a rovarokon.

Szaporodása

A szaporodási időszak tavasszal és nyáron van. A hernyóállapot 8-9 hónapig, a bábállapot 1 hónapig tart. A báb a talaj közelében függeszkedik a tápnövényen. Elterjedésének melegebb éghajlatú részein, évente két generáció is megjelenhet.


Forrás:

Magyar Wikipédia:, Nagy ökörszemlepke, 2011. március 1., 06:33 (CET)