Kertészet/Lepkefélék/Kormos zsákhordólepke

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2306 bájt

Kormos zsákhordólepke


A kormos zsákhordó lepke (Canephora unicolor) a valódi lepkék (Glossata) közé sorolt zsákhordó lepkefélék (Psychidae) családjának egyik, Magyarországon is elterjedt faja.

Elterjedése, élőhelye

Európai faj; a legnagyobb termetű európai zsákhordó lepke.

Megjelenése

Hímjének szárnyai füstösen kormos halványbarnák, rajzolat nélkül. Potroha végén szőrpamacs van, lábain pedig sarkantyúk. Első szárnya inkább nyújtott.

Életmódja

A szárnyatlan nőstény rövid és széles zsákját levéldarabkák borítják. A hím zsákja hosszabb (33 mm) – levéldarabkákkal, fűtörmelékekkel borított. Mindkét nem zsákja csőszerű nyúlványban végződik. Ahogy nőnek a hernyók, úgy nagyobbítják a zsákot. A szürke, 20–22 mm-esre növő hernyó erősen polifág.
Júliustól augusztusig rajzik. A nőstény teleszkópszerűen kidugja ivarszervét a zsákból, és illatanyagokat bocsát ki, hogy a hím könnyebben rátalálhasson. A zsákban párzanak, és a nőstény ott is rakja le petéit. A kikelő hernyók szétszélednek, és új zsákot készítenek maguknak. Azt belülről selymes szövedékkel puhára bélelik, kívülről a fajukra jellemző anyagokkal álcázzák. Az elkészült zsák beleolvad környezetébe. A hernyó azt két évig táplálkozás közben sem hagyja el – a nőstények a zsákban bábozódnak, a hímek a talajon, az avarban.
A Wikimédia Commons tartalmaz Kormos zsákhordólepke témájú médiaállományokat.

Forrás: Kormos zsákhordólepke

Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935

2011. március 1., 06:33 (CET)