Kertészet/Lepkefélék/Kis rókalepke

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2580 bájt

Kis rókalepke


Kis rókalepke
Kis rókalepke
A kis rókalepke (Nymphalis urticae, régebben Aglais urticae) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a tarkalepkefélék (Nymphalidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

A kis rókalepke egész Európában honos, az Északi-fokig. Feltehetően az egyetlen nappali lepke, amely megszakítás nélkül előfordul Európa területén. A kis rókalepke ma még nagyon gyakori, mindenféle nyílt élőhelyen előfordul. Az egyik legelső tavaszi lepke Magyarországon.

Jellemzői[szerkesztés]

A kis rókalepke elülső szárnya 2,2-2,5 centiméter hosszú és élénk rókavörös, a felső szegély mentén fekete és világos foltokkal. A hátulsó szárnyak töve sötét színű. Mindkét szárnypár szegélye csipkézett és kék foltokkal díszített.

Életmódja[szerkesztés]

A kis rókalepke élőhelye bokros erdőszélek, erdei tisztások, de szántók, kertek, parkok is, még a városok belsejében is felbukkan. A hegyvidékeken 3000 méter magasságig megtaláljuk. A lepke különböző virágokból, főleg bogáncs- és bodzafélékből, szívogatja a nektárt, de gyümölcsökön is látni.

Szaporodása[szerkesztés]

Dél-Európában az első példányai már február végén megjelennek, északon azonban repülési ideje csak májusban kezdődik. Magyarországon május és október között általában 2 nemzedéke van. Az I. május végétől júliusig, a II. augusztustól októberig repül. Az utóbbi nemzedék lepke alakban telel át. A lepkék barlangokban, pincékben, padlásokon telelnek át. Ha az időjárás kedvező, az első példányok már márciusban kirepülnek. Az egyik legelső tavaszi lepke. A nőstény a csalánlevelekre petézik. A hernyók társasak, együtt maradnak. :Hernyóidőszaka: az I. nemzedéké május-június, a II.-é július-augusztus.


Forrás:

Magyar Wikipédia:, Kis rókalepke, 2011. március 1., 06:33 (CET)