Kertészet/Lepkefélék/Dudvasodrómoly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2127 bájt

Dudvasodrómoly


Dudvasodrómoly
Dudvasodrómoly nősténye
A dudvasodrómoly (Archips podana) a valódi lepkék (Glossata) alrendjébe tartozó sodrólepkefélék (Tortricidae) családjának egyik, hazánkban is honos faja.
Ez a palearktikus faj egész Európában, valamint Ázsia északi részén egészen Japánig terjedt el. Amerikában egyszer észlelték. Hazánkban az erdős domb- és hegyvidékeken általános.
Szárnya barnán tarkázott; a szárny fesztávolsága 18–22 mm.
Nyugat-Európában évente egy nemzedéke kel ki, nálunk kettő. Az Archips fajoktól szokatlan módon L3 fejlettségű hernyói telelnek át. Az áttelelt hernyók eleinte a rügyeket eszik, majd azok kipattanása után a leveleket. A lepkék májustól júniusig rajzanak. A hernyók második nemzedéke is a lombozatban táplálkozik, és lepkéi a nyár második felében rajzanak.
E polifág faj hernyói nemcsak a legkülönfélébb lombos fákon élnek meg, de különféle lágy szárú növényeken is. Bár hazánkban sokfelé előfordul, de nincs gazdasági jelentősége, Anglia déli részein viszont komoly alma-, körte- és szilvapusztítóként ismerik.
A Wikimédia Commons tartalmaz Dudvasodrómoly témájú médiaállományokat.

Forrás: Dudvasodrómoly

Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935

2011. március 1., 06:33 (CET)