Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Lepkefélék/Bundásbogár

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2461 bájt

Kertészet

Bundásbogár

A bundásbogár (Tropinota hirta vagy Epicometis hirta) a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjébe, a ganajtúrófélék (Scarabaeidae) családjába tartozó rovarfaj.

Bundásbogár

A bundásbogár nagyjából téglalap alakú, 8–13 mm hosszú, feketésszürke színű bogár. Egész teste fehéres-sárgás szőrökkel sűrűn borított. Szárnyfedőinek alapszíne fekete, rajta egyedenként különböző számú és elhelyezkedésű fehéres-sárgás foltok vannak.

Néha szintén bundásbogárnak nevezik az igen hasonló, a Tropinota alnemzetségbe tartozó Tropinota squalida-t (Scopoli, 1783), melytől úgy lehet megkülönböztetni, hogy a Tropinota squalida hím példányainak hasi oldalán hosszirányú vágat van.[1]

A színezés és a foltozottság miatt hasonlít a sokpettyes virágbogárra (Oxythyrea funesta), de annak tetején hosszabb szőrök vannak, előtorán pedig nincsenek foltok.

Lárvája gyökerekkel táplálkozik, kártétele nem jelentős. Tavasszal, a gyümölcsfák virágzásának idején rajzik. Az imágó polifág, alapjában virágporevő (a pollen rá is tapad, ezzel tulajdonképpen segíti egyes növények megporzását), de a gyümölcsfák, a szőlő és a gabonafélék, elsősorban a rozs virágrészeit is rágja, amivel terméketlenséget okoz. Szívesen táplálkozik a keresztes- és fészkesvirágú lágyszárú növényeken is.

Kártétele ellen (célzott) csapdázással lehet védekezni. Léteznek a hím és nőstény példányokra egyaránt hatásos feromoncsapdák.[2]

Alfajai[szerkesztés]

  • Tropinota hirta crispa Petrovitz, 1971
  • Tropinota hirta heyrovskyi Obenberger, 1917
  • Tropinota hirta hirta (Poda, 1761)
  • Tropinota hirta spiniformis Reitter, 1913
  • Tropinota hirta suturalis Reitter, 1913

Források[szerkesztés]


Forrás:

Magyar Wikipédia:, Bundásbogár, 2011. március 1., 06:39 (CET)