Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Lepkefélék/Bagolylepkék/Eremobia ochroleuca

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2247 bájt

Eremobia ochroleuca


Magyar neve nincs
Az Eremobia ochroleuca a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjához tartozó faj.
Közép- és Dél-Európában elterjedt. Az északi előfordulása Közép-Anglia, Finn-Skandinávia déli része és Karélia. A faj déli kiterjedése eléri a Földközi-tengert, azonban hiányzik Korzikáról, Szardíniáról és a Baleár-szigetekről. Törökországtól egészen Örményországig és Iránig előfordul. Főleg a meleg lejtőket, a pusztákat kedveli.
lepke: szárny-fesztávolsága: 30–38 mm. Az első szárnyak alapszíne fehéres-sárgától az okkersárgáig változhat, a szegélynél és a középsó részen egy pirosas-barna sávval. A hátsó szárnyak okker színűek és a szegély sötét barnás.
hernyó: a kifejlett hernyó halványzöld színű, egy világos vonal a hátsó részén, fehéres színű csíkokkal.
nemzedék: egy nemzedékes faj, júniustól szeptemberig rajzik. A lepkék egyaránt aktívak nappal és éjszaka és a vastövű imola (Centaurea scabiosa), réti imola (Centaurea jacea), kígyószisz (Echium vulgare), mezei varfű (Knautia arvensis) nektárjával táplálkoznak.
hernyók tápnövényei: Elymus vagy a réti ecsetpázsit (Alopecurus pratensis). A nyár elején gubózik be egy lyukban a földbe. A tojás telel át.


A Wikimédia Commons tartalmaz Eremobia ochroleuca témájú médiaállományokat.

Forrás: Eremobia ochroleuca

Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935


Kertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Rovarok Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége