Kertészet/Lepkefélék/Aranysárga sodrómoly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1998 bájt

Aranysárga sodrómoly


Aranysárga sodrómoly

Az aranysárga sodrómoly (Clepsis pallidana) a valódi lepkék (Glossata) alrendjébe tartozó sodrólepkefélék (Tortricidae) családjának egyik, hazánkban is honos faja.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Megtalálható Nagy-Britanniát kivéve egész Európában, továbbá Kis-Ázsiában és onnan keletre Kínáig, Koreáig és Japánig. Magyarországon mindenfelé él; helyenként és időnként pedig kimondottan gyakorivá válik.

Megjelenése[szerkesztés]

Szalmasárga szárnyain vörösbarna minták rajzolódnak ki. A szárny fesztávolsága 14–22 mm.

Életmódja[szerkesztés]

Hazánkban a környezeti körülményektől függően általában évente két nemzedéke fejlődik ki, és az őszi nemzedék L2–L3 fejlettségű hernyói telelnek át a növény szárán, sűrű szövedékben. A hernyók május elejére fejlődnek ki, a lepkék május–júniusban rajzanak. Petéiket a tápnövény leveleire rakják, és a kis hernyók hamarosan kikelnek.

Gyepszinti polifág faj; tápnövényei lágyszárúak. Hazánkban esetenként a szamócában, ritkábban a spárgában és a lucernában tehet kárt. A szamócára települt hernyók a szívleveleket fonják össze, és azok belsejében rágnak. Spárgán a hajtáscsúcsot sűrű fehér szövedékkel összeszövik, és az így kialakított csokor belsejét eszik.

Elvileg más lágyszárúak kártevője is lehet.


Forrás:

Magyar Wikipédia:, Aranysárga sodrómoly, 2011. március 1., 06:33 (CET)