Kertészet/Lepkefélék/Arany-tűzlepke

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2364 bájt

Arany-tűzlepke


Arany-tűzlepke

Az arany-tűzlepke (Lycaena virgaureae) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a valódi lepkék (Glossata) alrendjéhez és a boglárkalepkék (Lycaenidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Az arany-tűzlepke elterjedési területe Európa, de nyugaton csak szigetszerű foltokban. Az Ibériai-félsziget nagy részén, Angliában, Hollandiában, Dél-Olaszországban és Dél-Görögországban hiányzik. Magyarország középhegységeinek rétjein igen gyakori.

Megjelenése[szerkesztés]

Az arany-tűzlepke elülső szárnya 1,7-2 centiméter hosszú. Pontos meghatározása nem egyszerű, mivel a faj erősen változó, egész sor hasonló faj is létezik. A hím felül egyszínű aranyló tűzvörös, a nőstény barnásvörös, fekete pettyekkel. Az elülső szárnyak fekete külső szegélye a szárnyak csúcsa felé kiszélesedik. A hátulsó szárnyak fekete szegélye keskenyebb, és az erek között fekete pettyek láthatók. A szárnyak fonákján a narancsszínű mezőkben elszórt fekete pontok, a hátulsókon fehér foltok is vannak, külső szegélyük széles, sárgásszürke.

A hím

Alfajai[szerkesztés]

Az arany-tűzlepkének két alfaja van:

  • Lycaena virgaureae montanus
  • Lycaena virgaureae miegii

Életmódja[szerkesztés]

Az arany-tűzlepke nedves rétek, lápok, erdőszélek és vágások lakója, a síkságoktól 2000 méter magasságig. Tápnövényei a mezei sóska és a juhsóska.

Repülési ideje június közepétől augusztus végéig tart. Hernyóidőszaka április-június között van.


Forrás:

Magyar Wikipédia:, Arany-tűzlepke, 2011. március 1., 06:33 (CET)