Kertészet/Lepkefélék/Almailonca

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 3177 bájt

Almailonca


Almailonca
Latin neve - (Adoxophyes reticulana)
A w:valódi lepkék alrendjébe tartozó w:sodrólepkefélék családjának egyik, hazánkban is honos faja.
Ez a palearktikus faj összefüggő területen él Dél-, Közép- és Nyugat-Európában, valamint Angliában és a magas észak kivételével Észak-Európában. Dél-Oroszországban, az Észak-Kaukázusban, valószínűleg egész Szibériában, továbbá Kínában és Japánban foltokban fordul elő. Hazánkban szinte mindenütt megtalálható, de eltérő gyakorisággal.
Jellegzetesen vörösbarna szárnyait vékony harántsávok mintázzák. A szárny fesztávolsága 15–23 mm.
Közép-Európában, így nálunk is egy-egy évben két nemzedéke kel ki. A második nemzedék hernyói

L2 vagy L3 stádiumban telelnek át, és tavasszal fejezik be fejlődésüket. A tél után feléledő hernyók berágják magukat a fakadó rügyekbe, majd a hajtások és a virágok belsejében rágnak tovább. A nyári nemzedék hernyói kezdetben fehér szövedékháló alatt rágják a leveleket, később az érő gyümölcshöz szőtt levél védelmében a gyümölcsöt is hámozgatják.

Az almailonca nagyon w:polifág faj. Hernyóinak kártételét számos gyümölcsről jelentették.

Magyarországon:

alma, cseresznye, fekete ribiszke, galagonya, kökény, köszméte, málna, mandula, meggy, naspolya, őszibarack, sajmeggy, szamóca, szederszilva, és vörös ribiszke szerepel a károsított gyümölcsök listáján, Európa más országaiban még számos más lombos fa és cserje.
Az utóbbi években hazánkban az almások legjelentősebb kártevő sodrómolyává vált. Kárképe mindig jól megkülönböztethető az almamolyétól, mert az csak a gyümölcs belsejében táplálkozik.

Külső hivatkozásokKertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége


  • Forrás: Almailonca - (2011. március 1., 06:32 (CET)}

    Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935

A Wikimédia Commons tartalmaz Almailonca témájú médiaállományokat.