Kertészet/Lepkefélék/Akácmoly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2515 bájt

Akácmoly


Akácmoly
Akácmoly
(Etiella zinckenella, Syn:-)

A valódi lepkék közül a fényiloncafélék családjában a karcsúmolyok alcsaládjába tartozó lepkefaj.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Közép- és Dél-Európából terjedt el az egész Föld meleg és forró égövi területeire. Magyarországon is közönséges, az országban dél-délkelet felé haladva egyre gyakoribbá válik; leggyakrabban a Dunántúl keleti részén, a Duna–Tisza közén és a Tiszántúlon találkozhatunk vele. Észak-Amerika nyugati államaiban külön alfaja él (E. z. „var.” schichticolor Zeller).

Megjelenése[szerkesztés]

Csillogó szürkésbarna szárnyát az első harmad után feltűnő keresztsáv osztja két részre. Szárnyának fesztávolsága 24–28 mm.

Életmódja[szerkesztés]

Egy-egy évben a klímától és az időjárástól függően 2–7 nemzedéke nő fel: hazánkban általában kettő, de melegebb területeinken egy részleges harmadik is. A kifejlett hernyók zömmel a talaj felszínén, a lehullott lomb alatt, tasakszerű gubóban telelnek át, majd tavasszal bábozódnak. A lepkék néhány hetes bábnyugalom után kelnek ki; este és éjszaka repülnek. Petéikeit többnyire egyesével rakják le gazdanövényeik hüvelyére.
Tápnövényei a pillangósvirágúak: akác, borsó, szója, csillagfürt, bab és más hüvelyesek.

Az egyes nemzedékek hernyói mindig az éppen érő termést eszik, tehát más-más fajt károsítanak. Az első nemzedék hernyói a borsón élnek olyannyira, hogy nálunk az akácmoly több kárt tesz a borsóban még a borsómolynál is. A második (és az esetleges harmadik) nemzedék hernyói tömegesen jelennek meg az akác és más pillangósvirágúak hüvelyében. Tömeges elszaporodásnak a párás, meleg évek a kedveznek.

Védekezés[szerkesztés]

A faj rajzásdinamikája szexferomoncsapdával nyomon követhető.
Emellett a növényállomány bejárásával, ha a hüvelyek 5%-án molyok által lerakott tojásokat találunk a vegyszeres védekezés indokolt.

Forrás:

Magyar Wikipédia:, Akácmoly, 2011. március 1., 06:33 (CET)


Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Akácmoly témájú médiaállományokat.