Kertészet/Lepkefélék/Őszi levélmoly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2260 bájt

Őszi levélmoly

Tölts fel egy saját képet

Az őszi levélmoly (Choreutis pariana vagy Antophila pariana) a valódi lepkék (Glossata) közé tartozó levélmolyfélék (Choreutidae) családjának egyik, Magyarországon is honos faja.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Ez a jellegzetes, feltűnő őszi lepkefaj a mediterrán klímát kedveli. Közép- és Dél-Európától egészen Japánig egy összefüggő zónában honos; Észak-Amerikába úgy hurcolták be. Egész Magyarországon megtalálható.

Megjelenése[szerkesztés]

Szárnyain barna-szürke a mintázat. A szárny fesztávolsága mintegy 15 mm.

Életmódja[szerkesztés]

Évente három nemzedéke nő fel. A nyári és az őszi nemzedék összefolyik; a legtöbb lepkét nyár végén láthatjuk. A hernyók lombos fákon élnek: a fiatal hernyók a levél színén a parenchimát fogyasztják, mozaikszerűen hámozgatnak, az ereket békén hagyják. Később összehúzzák a leveleket, és a levél színét hámozzák úgy, hogy csak az alsó bőrszövetet és az ereket hagyják meg. A megrágott levelek vörösbarnára színeződnek és elszáradnak. A levelek nagy része lehullik, az ágakon csak félig érett gyümölcsök maradnak. A hernyók második nemzedéke a fiatal gyümölcsöket is hámozgatja.

Hazánkban fő tápnövénye az alma, de gyakran megtalálható más gyümölcsfákon:

valamint vad gyümölcsfákon és cserjéken is:

sőt, esetenként borókán is, tehát nagyon polifág faj. Gyakorisága időben és térben változó: általában szórványosan fordul elő, de ha tömegesen elszaporodik, megnő a jelentősége. Az utolsó nemzedék lepkéi telelnek át. Ezek a lepkék ősszel nappal és éjjel is aktívak.

Forrás:

Magyar Wikipédia:, Őszi levélmoly, 2011. március 1., 06:33 (CET)