Kertészet/Kártevők/Lepkefélék/Szilvamoly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Szilvamoly

[[Fájl:|bélyegkép|jobbra|200px|]]

A szilvamoly (Grapholita funebrana = Aspila funebrana) a valódi lepkék (Glossata) alrendjébe tartozó sodrómolyfélék (Tortricidae) családjának egyik, hazánkban is honos faja.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Ez az eurázsiai faj Európa nagy részén honos, csak az északi területeken nem él. Kelet felé a Japán-tengerig, dél felé Észak-Afrikában is elterjedt. Magyarországon mindenfelé megtalálható.

Megjelenése[szerkesztés]

A lepke szárnya sötétszürke, halványan mintázott. A szárny fesztávolsága 12–15 mm.

Életmódja[szerkesztés]

Annyira közeli rokona a keleti gyümölcsmolynak, hogy nem csak rénézésre könnyű összetéveszteni őket, de a két faj „feromonpár”, azaz mindkettejük nőstényeinek szexferomonjai vonzzák a másik faj hímjeit is.

Az imágó és a lárva.

Magyarországon évente három nemzedéke kel ki, és a három rajzás összefolyik. Kifejlett lárvái telelnek át – legtöbbjük a fakéreg repedéseiben. Az első nemzedék rajzása április végén vagy május elején kezdődik. Május végén–június elején a hernyók a még zöld szilvát támadják meg: a kényszerérett szilvák június végén lehullanak. A július elejétől megjelenő erős mézgafolyás a szilvamoly második (első nyári) nemzedékének kártételét jelzi. A károsított szilvák könnyen lehullanak.

A szilvamoly elsődlegesen a szilvát károsítja úgy, hogy hernyói kifejlődnek bármely termesztett szilvafajtában, sőt, a kökényben is. Ritkásan más gyümölcsben is megjelenik. Azokat a szilvákat, amiket a hernyók megsebeztek, könnyen megfertőzi a monília.Forrás:

Magyar Wikipédia:, Szilvamoly, 2011. március 1., 06:38 (CET)