Kertészet/Emlősök/Kerti pele

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Kerti pele


eszmei_érték = 10 000 Ft

A kerti pele (Eliomys quercinus) az emlősök (Mammalia) osztályának a rágcsálók (Rodentia) rendjéhez, ezen belül a pelefélék (Gliridae) vagy (Myoxidae) családjához tartozó faj.

Megjelenése[szerkesztés]

A kerti pele feje és teste együttesen 11-17 centiméter, farokhossza 9-12 centiméter és súlya 50-120 gramm. E faj jellemzői a szájzugtól kezdődő, a szemet körülvevő fekete sáv, amely a feltűnően nagy fül alatt kiszélesedve kissé még tovább húzódik, valamint a viszonylag rövid szőrű farok, amelynek végén hosszú szőrökből álló fekete-fehér bojt van. Bundája felül szürkésbarna, alul fehéres.

Életmódja[szerkesztés]

A kerti pele ritkás, napfényes lomberdők és fenyőültetvények lakója, kerti házakba is beköltözik. A kerti pele alkonyatkor élénkül meg, és akár egész éjszaka tevékenykedik. Nappal olyan mélyen alszik hogy kézbe lehet venni, ébren megfoghatatlan, mert egyrészt nagyon gyorsan mozog, másrész képes a falakon, plafonon is menekülni. Mohából és puha fűszálakból álló alvófészkét sziklahasadékokba, kőrakásokba vagy földi lyukakba építi. Téli alvása október végétől, november elejétől márciusig vagy áprilisig tart. Tápláléka nagyobb rovarok (szöcskék, sáskák, bogarak), kis madarak tojásai és fiókái, csigák, fiatal egerek, almát, körtét, de bogyókat, gyümölcsöket és diót mogyorót is fogyaszt.

Szaporodása[szerkesztés]

A párosodási ideje áprilistól júniusig tart, a nőstények hangos, sivító hangokkal jelzik párzási készségüket. A vemhességi idő 23 napig tart, ennek végén 3-6, néha 7 kölyök születik. Születésükkor vakok és csupaszok. A szemük a 18. napon nyílik ki, és kereken egy hónapig szopnak. Jó két hónaposan lesznek önállóak, de csak a következő évben ivarérettek. A szabadban több mint 5 évig élhetnek.

Kárpát-medencei előfordulása[szerkesztés]

Magyarországon az északi karsztvidéken és Baranya megyében fordul elő, de igen ritka.Forrás:

Magyar Wikipédia:, Kerti pele, 2011. március 1., 06:31 (CET)