Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Csigák/Szárnyas hólyagcsiga

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1929 bájt

Kertészet

Szárnyas hólyagcsiga


Szárnyas hólyagcsiga
(Physa fontinalis, Syn: -)
Más neve(i): Hólyagcsiga
A szárnyas hólyagcsiga háza 10-14 mm magas, 6-8 mm széles, 4-5 kanyarulatból áll. Akárcsak a Planorboidea öregcsalád többi tagjának, az ő háza is balra csavarodik, vagyis szemből nézve a szájadék bal kézre esik. A ház ovális, halvány szaruszínű, vékony falú, nagyon fényes. A csúcs lekerekített, az utolsó kanyarulat erősen kitágul, így az egész ház hólyagszerű.
Háza a legtöbb csigával ellentétben nem jobbra, hanem balra csavarodott (ha csúcsával fölfelé tartjuk, és a szájadéka felénk néz, az a tengelytől bal kézre esik).
Az utolsó kanyarulat erősen kitágul, így az alacsony ház hólyagszerű, annál is inkább, mert héja vékony, sárgás és nagyon fénylő.
Az állat talpa hosszan kihegyesedik.
A sík- és a dombvidékek állóvizeinek lakója.
Szaporodási időszaka májustól augusztusig tart, fél milliméter átmérőjű petéit 5-22-es csomagokban rakja le a vízinövények felületére, évente 1-3 ízben. Mérsékelt égöv alatt (Franciaországban) a peték 18-20 nap múlva kelnek ki. Az ősszel kikelő csigák áttelelnek és élettartamuk összesen 11-14 hónap, míg a tavasszal kikelő csigák még annak az évnek a telén, fél év után elpusztulnak.
Magyarországon nem védett.


Lásd még: Magyar Wikipédia:Szárnyas hólyagcsiga


Forrás: Domokos Tamás, Pelbárt Jenő:A magyarországi recens puhatestűek (Mollusca) magyar köznyelvi elnevezései (2011) Malakológiai Tájékoztató, 25–39.

Krolopp Endre: Csigák, kagylók. Móra Ferenc Könyvkiadó, Budapest 1981. ISBN: 963 11 2610 2

A Wikimédia Commons tartalmaz Szárnyas hólyagcsiga témájú médiaállományokat.