Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Csigák/Amerikai tányércsiga

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

[[Kategória:]]

A lap mérete: 2497 bájt

Kertészet

Amerikai tányércsiga


Amerikai tányércsiga
Amerikai tányércsiga
(Planorbella duryi, Syn: )
Más neve(i): brazil tányércsiga
Az amerikai tányércsiga eredetileg Floridában honos, tüdővel lélegző vízicsigafaj. Behurcolták Dél-Amerikába és Afrikába is és akváriumi csigaként Európában is több meleg vizű tóba vagy patakba kivadult. Magyarországon a Hévízi-tóból ismert.
A csigaház maximum 10 mm magas, 25 mm széles, 4-4,5 kanyarulatból áll, vastag korong alakú. A héj színe barna, sárgás vagy halvány narancsszínű, hasonlít a nagy tányércsigára, de kisebb nála. Köpenyfoltjai áttetszenek a vékony héjon. Köldöke széles és bemélyedő. Az állat sárgásbarna, nagyszámú apró, fekete pigmentfolttal tarkított; szemei a tapogatók tövében ülnek. Léteznek halványkék vagy pigment nélküli változatai is, ezek vérük hemoglobintartalma miatt rózsaszínűek és gyakran tartják őket akváriumban.
Eredetileg Floridában élt, de a növényszállítmányokkal és mint kivadult akváriumi faj elterjedt Brazíliában, Dél- és Kelet-Afrikában és Hawaiin. Európában az üvegházak és botanikus kertek melegvizű tavain kívül termálvizekben is előfordul: Magyarországon a Hévízi-tóban, Ausztriában Baden bei Wien-ben vagy Villachban. Szicíliában és Máltán kisebb természetes tavakban is megél. 2010-ben Szibériából is leírták.[
Mindenféle szerves anyaggal, korhadó növényekkel, üledékkel, kisebb elpusztult állatokkal, algával vagy haleledellel táplálkozik. Vadon élő példányai a házba visszahúzódva élőhelyük rövidebb ideig tartó kiszáradását is képesek átvészelni. Igénytelen, gyorsan szaporodó faj, a vízinövényekkel az akváriumba véletlenül behurcolt példányok kellemetlenek is lehetnek. Hermafroditák, szükség esetén önmegtermékenyítéssel is szaporodhatnak, de az életképes peték száma ilyenkor alacsony.

Magyar Wikipédia Amerikai tányércsiga

Forrás: Domokos Tamás, Pelbárt Jenő:A magyarországi recens puhatestűek (Mollusca) magyar köznyelvi elnevezései (2011) Malakológiai Tájékoztató, 25–39.

Krolopp Endre: Csigák, kagylók. Móra Ferenc Könyvkiadó, Budapest 1981. ISBN: 963 11 2610 2

A Wikimédia Commons tartalmaz Amerikai tányércsiga témájú médiaállományokat.