Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Bagolylepkék/Vörös csipkésbagoly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2347 bájt

Vörös csipkésbagoly


Vörös csipkésbagoly


A vörös csipkésbagolym vagy Vöröscsipkés bagolylepke (Scoliopteryx libatrix) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjához tartozó faj.
Az egész Holarktikus régióban elterjedt, Magyarországon mindenütt gyakori. Különböző élőhelyeken, például a lombhullató erdőkben, a vizek partján, a mocsarak és lápok mentén, de a kertekben és parkokban is előfordul. Barlangokban is megfigyelték.
Szárny-fesztávolsága 40-45 milliméter. Az első szárnyak szaggatottak, szabálytalanok, innen kapta a pillangó a nevét (csipke), barna vagy szürke alapszínű, amelyet egy rózsaszín bevonat díszít. Körül a hátsó szárny harmada világos szürke, ami a közepén sötét és osztott. A lepke lehullott falevélre hasonlít ezzel tökéletesen képes magát álcázni.
Az éjszakai lepkék. Télen helyenként nagyobb csoportokban magas páratartalmú helyekre húzódnak, mint például a barlangok és a nedves pincék. Két generációjú lepke: az első júniustól júliusig a második augusztustól a következő év júniusáig repül.
A hernyó körülbelül 50 milliméter hosszú és karcsú testű, világoszöld és világos, enyhén sárgás oldalvonalú. A báb fekete.A hernyók májustól júniusig, illetve júliustól szeptemberig láthatóak, tápnövényei a fűz- (Salix) és nyárfajok (Populus)
A Wikimédia Commons tartalmaz Vörös csipkésbagoly témájú médiaállományokat.

Forrás: Vörös csipkésbagoly

Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935