Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Bagolylepkék/Rozsdabarna télibagoly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2743 bájt

Rozsdabarna télibagoly


Rozsdabarna télibagoly
Rozsdabarna télibagoly
A rozsdabarna télibagoly (Eupsilia transversa) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjához tartozó faj.
Nyugat-Európától Kelet-Ázsiáig (Japán) elterjedt faj, nagyon hidegtűrő, a különböző élőhelyekhez jól alkalmazkodik, az erdőtől alföldeken keresztül egészen a hegyekig, de a tundrán is előfordul.
lepke: szárny-fesztávolsága: 40–48 mm, feltűnően nagy méretű. Az első szárnyak földszínúek, a világos vörösesbarnától a sötétszürke és sötétbarna árnyalatáig változhatnak. Keresztirányú hullámos vonalak és két sárga pötty díszíti. A hátsó szárnyak sötétbarna alapszínűek. A faj hibernálja magát és sötétbarna, innen származik a neve.
pete: lapított félgömb alakú, a külsején számos, kissé szabálytalan hosszanti vonalakkal.
hernyó: hernyó sötét barna vagy fekete, gyakran egy lila árnyalatú
nemzedék: egy nemzedéke van évente, szeptembertől novemberig rajzik és hibernálja magát a következő évre. A lepkék a fanedvet szívják, de táplálékuk lehet a bomló gyümölcs és a levéltetvek váladéka is.
hernyók tápnövényei: Májusban és júniusban jelennek meg a hernyók, polifágok, lombhullató fák és cserjék leveleit fogyasztják főként éjjel, nappal elrejtőznek. A fiatal hernyók a lehullott leveleken is élhetnek és a levelek sodródnak. Tápnövények: Populus tremula, Salix caprea, Corylus avellana, Fagus sylvatica, Quercus robur, Ulmus minor, alma (Malus domestica), Crataegus sp., Rubus fruticosus agg., stb. Kannibalizmus és ragadozó = "gyilkos" táplálkozás is előfordulhat ennél a fajnál.
A Wikimédia Commons tartalmaz Rozsdabarna télibagoly témájú médiaállományokat.

Forrás: Rozsdabarna télibagoly

Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935


Kertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Rovarok Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége