Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Bagolylepkék/Közönséges karcsúbagoly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2080 bájt

Közönséges karcsúbagoly


Közönséges karcsúbagoly
A közönséges karcsúbagoly (Hypena rostralis) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjébe, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjába tartozó faj.
Egész Európába Skandináviából terjedt el. Kis-Ázsiában és Szibériában széles körben elterjedt. Kedveli az erdők szélét, tisztásokat, tengeri területeket, elterjedt a kertekben, parkokban és termőföldeken, a hegyekben 1600 méterig figyelték meg.
lepke: szárny-fesztávolsága: 27–32 mm, az első szárnyak sötét szürkék, világosbarnák. Az enyhén hullámos keresztirányú vonal húzódik a szárny közepén. A fejen jellegzetes, nagyon hosszú orr van.
hernyó: zöld hátul sötétebb, az oldalvonala fehér. A fej sárgás-barna.
báb: sötétbarna és viszonylag keskeny.
nemzedék: 1-2 nemzedék évente. A generációs sorozat nagyon egyenetlen, az első nemzedék június / júliusban repül, a második, ha kedvezőek a feltételek, ősszel, ekkor a lepkék is áttelelhetnek.
hernyók tápnövényei: közönséges komló (Humulus lupulus), a csalán (Urtica), vagy málna (Rubus idaeus), és a szeder (Rubus fruticosus).
A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges karcsúbagoly témájú médiaállományokat.

Forrás: Közönséges karcsúbagoly

Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935


Kertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Rovarok Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége