Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Bagolylepkék/Kökény-övesbagolylepke

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1877 bájt

Kökény-övesbagolylepke


Kökény-övesbagolylepke
A kökény-övesbagolylepke (Catocala fulminea) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjához tartozó faj.
Délkeleti és a mérsékelt égövi Európában elterjedt. Forró, száraz és napos helyeken, a lejtőkön, tisztásokon, erdők szélén, a völgyekben, sövények, a fák szegélyezte utak mellett, valamint a gyümölcsösökben.
Szárny-fesztávolsága 44-52 milliméter. Általában barna, néha sárga vagy szürkésbarna színűek. A minta az első szárnyon nagyon hangsúlyos. A hátsó szárnyak sárga színűek két fekete vonallal. A hernyó a nyolcadik szegmensén különösen hosszú visszahajló „tűt” visel.
A lepkék június végétől augusztus elejéig, és a hernyók április végétől június elejéig láthatók. A hernyók tápnövénye főként kökény, galagonya (Crataegus), körte (Pyrus) és tölgy (Quercus) nemzetségekbe tartozó fajok. A kis hernyók alakja a vékony ágakat utánozza.
A Wikimédia Commons tartalmaz Kökény-övesbagolylepke témájú médiaállományokat.

Forrás: Kökény-övesbagolylepke

Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935


Kertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Rovarok Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége