Kertészet/Bagolylepkék/Hyppa rectilinea

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1979 bájt

Hyppa rectilinea


Magyar neve nincs


A Hyppa rectilinea a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjához tartozó faj.
Elsősorban Észak-Európában és Közép-Európában fordul elő, valamint Dél-Európában a inkább a hegyekben. Ázsia irányában Kelet-Szibériáig, a Csendes-óceánig elterjedt. Kedveli az erdő széleket, a mocsarakat, a lápokat fenyéreket és a mocsaras felföldeket.
lepke: szárny-fesztávolsága: 33-41 mm. Az első szárnyak erősen kontrasztosak, míg a középső rész túlnyomórészt sötétbarna színű, a rajzelemek a fehéres-szürkék a szárnyak széle-közepén egy nagy, fehéres "W" alakzattal. A hátsó szárnyak szürkés-barna színűek.
hernyó: a lárva színe a barna különböző árnyalataiban változhat, sárgás-barna csíkokkal és elmosódott sötét jelekkel.
nemzedék: egy nemzedéke van évente, májustól augusztusig rajzik.
hernyók tápnövényei: fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) és más áfonyafajok (Vaccinium), szeder (Rubus) és a fűz (Salix).
A Wikimédia Commons tartalmaz Hyppa rectilinea témájú médiaállományokat.

Forrás: Hyppa rectilinea

Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935


Kertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Rovarok Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége