Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Újszárnyúak

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 4297 bájt

Kertészet

Újszárnyúak


Újszárnyúak


Újszárnyúak
(Neoptera, Syn: -)
Más neve(i): -


Az újszárnyúak a szárnyas rovarok alosztályának egy ága. Csaknem minden szárnyas rovar ide tartozik, specifikusan azok, amelyek képesek szárnyukat összecsukni a potroh fölött (így takarékosan elhelyezni nyugalmi állapotban), indirekt szárnyizmaikkal pedig gyorsabb szárnycsapásokra képesek. A kimaradó csoportok a szárnyas rovarok alapibb helyzetű rendjei (a Palaeoptera gyűjtőnév alatt), melyek nem képesek a szárnyaikat összehajtani. Szárnyaiknak csak egy középere van, és az négy részre tagolt.
Az ITIS az összes újszárnyú rendet ebbe az alosztályágba helyez, további részletezés nélkül; más osztályozások több öregrendet írnak le az alosztályágon belül. Egy hagyományos rendszerezés a jobb oldali doboz felosztásában látható. Szinte általánosan elfogadott taxonok a következők: az Exopterygota (=Polyneoptera+Paraneoptera) - tökéletlen átalakuláson átmenő újszárnyúak, melyeknél a szárnyak már az imágó állapot előtt megjelennek, és a bábállapot (pupa vagy chrysalis) hiányzik, továbbá az Endopterygota, a teljes átalakuláson átmenő újszárnyúak, melyeknél a szárnyak lárvaállapotban a testen belül fejlődnek, és csak a bábállapotban (pupa vagy chrysalis) válnak láthatóvá.
Újabban számosan próbálkoznak az újszárnyúak leszármazási kapcsolatainak további részletezésével. Bár ez még mindig kevésbé vitatott terület, mint a (nyilvánvalóan parafiletikus) Palaeoptera esetében, még számos tisztázatlan kérdés van. Például a hártyásszárnyúak, melyeket euszociális (államalkotó) viselkedésük miatt magasan fejlett rovaroknak tartanak, az Endopterygota csoportnál jóval inkább alapi helyzetűnek tűnnek, amint azt pleziomorf testfelépítésük és a molekuláris genetikai adatok is sugallják. A javasolt Dictyoptera öregrend pontos helyzete is bizonytalan, azaz hogy inkább az Exopterygota csoporthoz sorolódik vagy alapi helyzetű neopterának kell tekinteni.

Jelenlegi rendszerezés

Megjegyzés: Polyneoptera+Paraneoptera=Exopterygota
Termesztett gyümölcsök
Vadgyümölcsök
Déligyümölcsök
Gabonák
Zöldségfélék
Ehető gombák
Fűszerek
Gyógynövények
Fogyasztható növények
Dísznövények
Ipari növények
Festőnövények
Védett növények
Baktériumos betegségek
Gombabetegségek
Fitoplazmás betegségek
Peronoszpórafélék
A vírusos betegségekről
Vírusos betegségek
Nem fertőző betegségek
Férgek
Csigák
Rovarok
Lepkék
Kétéltűek
Emlősök
Adalékok
Csávázószerek
Gombaölő szerek
Gyomirtó szerek
Lemosó szerek
Rovarölő szerek
Talajfertőtlenítő szerek
Vadriasztó szerek
Egyéb szerek
Permetezési napló
Permetlé töménysége
Január
Február
Március
Április
Május
Június
Július
Augusztus
Szeptember
Október
November
December
Gyomnövények

Forrás: Magyar Wikipédia Újszárnyúak

A Wikimédia Commons tartalmaz Újszárnyúak témájú médiaállományokat.