Ugrás a tartalomhoz

Irányítószám/Pécs/Névadói/Littke József

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Littke József utca

Littke József (1872. október 15. - 1937. március 16.) elsősorban a Littke pezsgőgyárral tett szert hírnévre. A pezsgőkészítés mellett a családból többen is fontos szerepet játszottak Pécs város polgári életében.
Pécsett a Szent István tér 12. alatt 1859-ben létesült a Littke pezsgőgyár a mai Magyarország területének első pezsgőgyára, melyet Littke Lőrinc alapított. Apjától Littke Lőrinc-től (1809–1879) vette át a gyárat 1881-ben, melyet a legifjabbik Littke József irányított az 1949-ben történt államosításig.
A Littke családot – és főként Littke Józsefet – sokan ismerik Pécsett, hisz a Littke Pezsgőgyár világhírű nedűt készített egykoron, de a család több tagja is nagy befolyással bírt a város polgári életére nézve. Ennek ellenére csak egy kis utcát kapott a köztemető déli végéhez közel.
Megbecsülését tükrözi az is, hogy a Pécsi Nemzeti Casino több alkalommal is alelnökévé, a Pécsi Kereskedelmi és Iparkamara pedig elnökévé választotta.
Gyors felfogású, helyes ítélőképességű, meggyőző beszédű, jó szónoki képességekkel megáldott emberként ábrázolták, aki bírálatát mindig kíméletlen szigorral gyakorolta.