Határozók

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Üdv a Határozókban!

Menekülj innen, ez az eszköz nincs karbantartva, az alapító-szerző maga sem emlékszik semmire. A célra emlékszik, de később rájött, hogy nem ez a megfelelő eszköz a cél eléréséhez és elengedte ezt a projektet!
Ha mégis érdekel, vedd figyelembe a fejlesztés alapszabályát: néha jobb újrakezdeni, mint egy halottal bíbelődni. Ha még mindig nem tántorítottalak el: írj

Ez a könyv valójában nem könyv, nem tartalmaz információkat, csupán egy olyan eszközkészletet, amelynek segítségével határozókat lehet létrehozni. „Határozókat létrehozni” annyit jelent, hogy a határozó szerkesztője (vagy szerkesztői) feltölti a határozót a meghatározható dolgok halmazával, ezeket tulajdonságokkal és tulajdonságértékekkel látja el, majd felépít egy olyan keresőlap-láncot, ami az ebbe a halmazba tartozó dolgok azonosítását lehetővé teszi. A határozók című wikikönyv (ez a könyv) eszközei ehhez a folyamathoz nyújtanak segítséget oly módon, hogy a határozó szerkesztőjének nem a wikikóddal, vagy a lapok felépítésével kell foglalkoznia, csak azzal, hogy megjelölje a céltárgyakat tulajdonságokkal és felépítse a határozókulcsokat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a határozó szerkesztése közben csak sablonokat kell kitölteni.

Állapot: Készültségi szint: 100% (béta, vagyis elvileg kész, tesztelni kell)

Mik azok a határozók?[szerkesztés]

Egy határozó segítségével néhány kérdésre válaszolva azonosíthatók bizonyos dolgok. A könyv formátumú határozók általában dichotómikusak, vagyis eldöntendő kérdések láncolatán keresztül vezetik el a felhasználót egy növény-, vagy állatfaj beazonosításáig. Egy példa:

  • 1. a. A hajtás nem zöld ......................................2
  •     b. A hajtás zöld ...............................................3
  • 2. a. A hajtás hüvelyei 20-30 fogúak .................4
  •     b. A hajtás hüvelyei 6-13 fogúak ...................Találat

Látható, hogy úgy jutottunk el a Találatig, hogy az 1. pontban igaznak fogadtuk el az a. (A hajtás nem zöld) kijelentést, majd a 2. pontban a b.-t. Egy madarak, vagy növények meghatározására alkalmas kézikönyvben természetesen sokkal több kérdésre kell válaszolni ahhoz, hogy megtaláljuk a keresett fajt. A könyv formátum szinte kényszeríti a határozó szerkesztőjét arra, hogy kötött sorrendben szerkessze meg a határozóbélyegeket és a teljes halmazt egyre kisebb alhalmazokra bontva vezesse el a felhasználót a faj azonosításáig. A számítógéppel szerkesztett határozók ugyanakkor lehetővé teszik azt, hogy a felhasználó tetszőleges sorrendben válasszon a felkínált határozóbélyegek közül, pontosabban azt, hogy kiválassza a határozóbélyegek egy tetszőleges csoportját, amelyet a keresett egyeddel kapcsolatban igaznak tart, majd a szoftverre bízza azon találatok kikeresését, amelyekre a kiválasztott bélyegek igazak.

A határozók wikikönyv segítségével szerkeszthető határozók a két módszer keverékét használják.

Hogyan épül fel egy határozó wikikönyv?[szerkesztés]

Mielőtt új határozót hozunk létre, érdemes átgondolni, hogy a világban létező dolgok mely halmazát szeretnénk meghatározhatóvá tenni az új határozó segítségével, valamint azt, hogy mely tulajdonságokkal kívánjuk ezt elérni. Érdemes olyan tulajdonságokat kiválasztani, illetve definiálni, melyek a meghatározható dolgok halmazának majd minden egyedével kapcsolatban értelmezhetők. A szirmok színe tulajdonság például csigafajokkal kapcsolatban értelmetlen, ezért a csigák és a virágos növények számára érdemes külön határozókat létrehozni.

Új határozó létrehozásához egy -határozó végződéssel ellátott lapot kell létrehozni a fő névtérben a következő tartalommal:

{{Határozók/Új határozó}}

A Lap mentése gombra kattintva megjelenik egy varázsló, ami végigvezet a szükséges allapok létrehozásának folyamatán. Ezek elnevezései és kapcsolatai kötöttek. Az új határozó pár perc alatt elkészül és csak ekkor kezdődik a munka lényegi része, ami hónapokig is eltarthat: létre kell hozni az új határozóban használható tulajdonságokat, létre kell hozni azon egyedek halmazát, amiknek a meghatározása az új határozó célja, majd ezeket össze kell kapcsolni a tulajdonságokkal és tulajdonságértékekkel. Ha ez elkészült, el lehet kezdeni a határozókulcs felépítését. Általában egyik fázis sem készül el igazán soha, kivéve azokat az eseteket, amikor a meghatározható dolgok halmaza elég kicsi, illetve ezen halmaz egyedeinek száma véges. Mivel a különböző határozók utólag is összefűzhetők egyre nagyobb határozókká, kezdetben érdemes kisebb, kötött egyedszámú halmazt választani, ilyen halmaz lehet például a Primula (kankalin) fajok halmaza. A Primula-határozó utólag beilleszthető például a Primulaceae-határozóba, ami viszont egy még később létrehozott Növényhatározóba. Természetesen nem csak élőlények azonosításához használható határozókat lehet így létrehozni, hanem a dolgok tetszőleges, olyan halmazához, amik tulajdonságok jól körülhatárolt készletével jellemezhetők.

A határozó wikikönyvek használata[szerkesztés]

Egy határozó létrehozásának az az elsődleges célja, hogy a Wikikönyvek olvasói számára lehetővé váljon bizonyos dolgok azonosítása. Akár évekig is eltarthat majd egy olyan növényhatározó felépítése, melyjel meghatározhatóvá válnak a Magyarországon őshonos növényfajok. Egyelőre egyetlen olyan határozó wikikönyv sem létezik, amelyik a határozók wikikönyv (ez a könyv) segítségével lett létrehozva.

A határozók használata

Ha csak használni szeretnéd valamelyik határozót, akkor válaszd ki az alábbiak közül azt, amelyik feltehetően segít:


A határozók szerkesztése

  • Ha szerkeszteni is szeretnéd a határozókat, akkor látogasd meg a segítség lapot.
  • Ha új határozót szeretnél létrehozni, írd be az új határozó nevét az alábbi beviteli mezőbe, majd kattints a Létrehozás gombra. A név végződjön -határozó utótaggal.
Figyelem! Komolyabb munkába még ne kezdj, de kísérletezz kedvedre és ha hibát észlelsz, vagy kérdésed van, jelezd a vitalapon.