Ehető gombák/Vöröses nyálkásgomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ehető gombák

Vöröses nyálkásgomba

Chroogomphus rutilans 20091012w.JPG

Vöröses nyálkásgomba
Latin neve (Chroogomphus rutilus)

Sajátságos lilásvörös, rézvörös színéről és barnásfeketés, ritkán álló, vastag, lefutó lemezeiről jól felismerhető, közepes termetű, fenyvesben termő ehető gomba.
Kalap Domború, majd lapos, de középen csúcsos, 5-10 cm nagy, vastag húsú. Színe rézvörös, lilásan barnásvörös, narancsvörös vagy sárgás szürkésvörös. Felülete kissé ragadós vagy szárazon fényes.
Lemezek Kezdetben vörösesbarnák, majd lilásbarnák, végül barnásfeketék. A fiatal gombán fátyol köti össze a kalap szélét a tönkkel és takarja a lemezeket. Spórái feketésbarnák, orsó alakúak.
Tönk Karcsú, orsószerű, többnyire görbe, 5-10 cm hosszú, 0,5-2 cm vastag, tömör. Színe nagyjában a kalaphoz hasonló: sárgás, vöröses, lilás, alul a tövén sárga, narancssárga, közepén többnyire keresztben foltos, csíkos.
Húsa Narancssárga, rozsdavörös, lilásvörös színű, a tönk tövében élénksárga. A féregrágás a halványabb húsban lilavörös lesz, feltűnően elszíneződik.
Szag és íz Íze enyhén fanyar, szaga alig van.
Termőhely és idő Fenyőerdők talaján, nyár végén, de főleg ősszel többnyire seregesen találjuk. Egyes helyeken gyakori, többnyire a fenyőtinóruval egy helyen.
Felhasználás Jó, ehető gomba. Fogyasztásra sokféleképpen alkalmas, de leginkább levesnek kiváló. Kitűnően és szépen szárad.
Hasonló fajok Más gombával nem téveszthető össze. Közeli rokona a barna nyálkásgomba, amelyen nincsen vöröses árnyalat, kalapbőre lehúzható, húsa fehér, és inkább csak a magasabb hegyvidéken terem.

Lásd még[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vöröses nyálkásgomba témájú médiaállományokat.