Ehető gombák/Tehéntinóru

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ehető gombák

Tehéntinóru

Suillus bovinus Alberto Vázquez.jpg

Tehéntinóru
Latin neve (Suillus bovinus)

Szinonimák

(Agaricus bovinus)
(Boletus bovinus)
(Ixocomus bovinus)
(Mariaella bovina)


A tehéntinóru, vagy régi nevén tehén fenyőtinóru, Magyarországon is megélő, de ritka faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Európában általában mindenfelé elterjedt, a síkságoktól az Alpokig megtalálható. A tápanyagban szegény, homokos, erősen savanyú talajú kéttűs fenyőerdőket kedveli, de előfordulhat lucosban is. Augusztustól októberig nő. Magyarországon nem gyakori.

Megjelenése[szerkesztés]

A kalap 3-10 cm széles lehet. Fiatalon domború, párna formájú, kissé begöngyölt peremmel, később jobban kiterül, szabálytalanul ellaposodik és benyomottá válik. Halvány sárgás-barnás, bőrszínű vagy vörösesbarna. A bőre nedvesen erősen tapadós, de gyorsan szárazzá válik. Felülete csupasz, sima vagy finoman ráncos, egyenetlen a rászáradt nyálkától.
A csövek halvány szürkéssárgák, majd olívsárgák vagy barnák lesznek, a tönkre szélesen ránőttek vagy lefutók. A kalap húsáról nehezen lehet lefejteni.
Pórusainak színe azonos a csövekével vagy kicsit piszkosabbak, tágak és szabálytalanok, többnyire fogszerűen kihúzottak.
Tönkje 3-6 cm hosszú és 0,5-1,5 cm vastag, többnyire húsos, fiatalon kissé hasas, néha görbült. Felületének színe a kalapéhoz hasonló, de gyakran halványabb. A csúcsán majdnem mindig sárga árnyalatú, lefelé kissé barnás, hosszában benőtten szálas.
A húsa halványsárga vagy barnás, beszáradáskor rózsaszín-hús-vörös színű lesz. Kellemesen gyümölcsös szagú, savanykás ízű.
Spóraszíne halvány olívbarna.

Felhasználhatósága[szerkesztés]

Ehető gomba, de idősebb korában fássá válik.

Összetéveszthetősége[szerkesztés]

A tapasztalatlan gyűjtő a tarka tinóruval tévesztheti össze, aminek durva, nemezes pikkelyek borítják a kalapját, és pórusai nagyon szűkek.

Megjegyzés[szerkesztés]

Ugyanazon az élőhelyen a rózsapiros nyálkagomba is megtalálható. A két faj, hasonló talajviszonyokat és fafajokat igényel.
A bovinus szó jelentése: tehénhez hasonló színű.


Lásd még[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tehéntinóru témájú médiaállományokat.