Ehető gombák/Tavaszi rétgomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ehető gombák

Tavaszi rétgomba

Agrocybe.praecox4.-.lindsey.jpg
Voreilende Ackerling Agrocybe praecox.jpg

Tavaszi rétgomba
Latin neve (Agrocybe praecox)

Fehéres kalapú tavaszi faj, lemezei jellegzetes olajbarnás színűek. Tönkje galléros. Ehető, de nincs különösebb jelentősége.
Kalap Félgömb alakúból szétterülő, középen esetleg kissé púpos, 2-10 cm széles. Színe fehéres, világos okkersárgás, halvány sárgásbarnás. Többnyire csupasz, néha kissé ragadós vagy táblásan repedezett is lehet. Szélén gyakran cafrangos fátyolmaradványok vannak.
Lemezek Tönkhöz nőttek, halvány szürkésbarnásból olajbarnára színeződnek. Spórapora barnássárga.
Tönk Karcsú, olykor megnyúlt, 4-10 cm hosszú, 2-15 mm vastag. Fehéres, a töve felé sárgásbarnás, tövén gyakran gyökérszerű micéliumrostokkal. Vékony, hamar eltűnő gallérja van.
Húsa Merev, a tönkben kissé rostos. Fehér, a tönk töve felé kissé barnás. Lisztízű és lisztszagú.
Termőhely és idő Füves helyeken, erdőben, réten, parkokban, kertben, de ház körül is terem. Kora tavasztól kezdve sokfelé igen gyakori.
Hasonló fajok Összetéveszthető sok más fehéres kalapú gombával, még a fehér gyilkos galócával is, de olajbarna lemezei által különbözik a hasonló más fajoktól. Összetéveszthető azonban a fiatal korában fehér téglavörös susulykával, mert annak lemezszíne hasonló a tavaszi rétgomba lemezéhez, a susulykák kalapja azonban sugarasan rostos, és gallérjuk nincs.
Hasonlít az ehető fehér porhanyósgombához is, de annak lemezei sötétebbek, lilásak, és gallérja nincs. Említést érdemel, hogy a zömökebb termetű, fehéresebb, vastagabb tönkű, keményebb húsú, csak kertekben és szántóföldön termő változata, a kerti rétgomba első rátekintésre a csiperkékhez is hasonló, olajbarna lemezszíne azonban elég jól elkülöníti azoktól.
Hasonlít hozzá még a kisebb termetű rokona, a sárga rétgomba is, amelynek kalapja sárgásbarna, sárga vagy sárgásfehér, lemezei pedig sötétebbek, sárgásbarnák. Húsa törékeny, lisztszagú és lisztízű. Ez a faj réten, útszélen, trágyás, füves helyeken, tavasztól ősz végéig, különösen eső után seregesen terem. Főleg az Alföldön gyakori. Ehető, de jelentéktelen, vékony húsú, törékeny gomba.
A mezei szegfűgombához hasonlít kissé, ezért olykor helyette szedik.

Lásd még[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tavaszi rétgomba témájú médiaállományokat.