Ehető gombák/Piruló galóca

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ehető gombák

Piruló galóca

Piruló galóca
Piruló galóca

Piruló galóca
Latin neve (Amanita rubescens)

A piruló galóca (Amanita rubescens) az osztatlan bazídiumú gombák (Homobasidiomycetes) osztályának a kalaposgombák (Agaricales) rendjébe, ezen belül a galócafélék (Amanitaceae) családjába tartozó ehető gombafaj.
A kalap 10-15 centiméter szélesre nő meg. Ekkor esernyőhöz hasonlóan félgömb alakúvá válik, és hús barna-vöröses felszínén nagyszámú finom fehéres sárga vagy rózsaszín burokmaradvány-darabka látható, ezeket az eső könnyen lemossa. A lehúzható félbőr alatt a hús rózsaszínű. A fehér lemezek a tönktől többé-kevésbé távol és sűrűn állnak, idősebb korban gyakran rózsaszín foltossá válnak. A tönk hosszúsága eléri a 15, néha 18 centimétert, 1-4 centiméter vastag, húsa eleinte telt, később szivacsos. Kezdetben fehér alapszínén csupán enyhe rőtes árnyalat látható, végül azonban határozottan vörössé válik. A gallér nagy, lelógó, fehéres-rózsaszínű és erősen rovátkolt.
A piruló galóca június-júliustól egészen októberig lomberdőkben, fenyvesekben elterjedt és gyakori.
A gombaismerők nem csupán azért értékelik, mert korán megjelenik, hanem azért is, mert kiadós étkezési gomba. Tartósan nedves idő után esetleg földízű lehet. Nyers állapotban ne fogyasszuk, mert megárthat.

Lásd még[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Piruló galóca témájú médiaállományokat.