Ehető gombák/Kerti csiperke

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ehető gombák

Kerti csiperke

Kerti csiperke

Kerti csiperke

(w:Agaricus campestris)
Más neve(i): Mezei csiperke - Réti csiperke

A kerti csiperke az osztatlan bazídiumú gombák (Homobasidiomycetes) osztályának]] a [[kalaposgombák (Agaricales) rendjéhez, ezen belül a csiperkefélék (Agaricaceae) családjához tartozó ehető gombafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A kerti csiperke kalapja eléri a 10 centiméter átmérőt. Eleinte félgömb alakú, de rövid idő múlva boltozatossá válik, majd csaknem laposra kiterül.
Bőre fehér, néha finoman vagy durvábban szálas, pikkelyes. A lemezek színe a kezdeti rózsaszínből később jellegzetes csokoládébarnává változik, majd végül csaknem teljesen fekete lesz. Ez az ismertetőjegy fontos, mert ennek segítségével tudjuk megkülönböztetni a gyilkos galócától.
Fehéres tönkje selymesen sima, 5-8 centiméter hosszú és 1-2 centiméter vastag. Vékony gallérja vékony, aránylag hamar eltűnik. Húsa fehér, törésre gyengén húsvörösre színeződik.

Élőhelye[szerkesztés]

A kerti csiperke a réteket és legelőket kedveli, főleg azokat, amelyeket a legelő jószág rendszeresen megtrágyáz. Emellett erdőszéleken, parkokban, trágyás helyeken is előfordul. Mindig csoportosan vagy gyűrűs elrendeződésben jelenik meg, kora nyártól késő őszig terem.

Felhasználhatósága[szerkesztés]

A kerti csiperke igen jóízű, kedvelt, ehető gomba.

Lásd még[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kerti csiperke témájú médiaállományokat.