Ehető gombák/Kenyérgomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ehető gombák

Kenyérgomba

Lactarius volemus 54887.jpg
A lemezek által kiválasztott bőséges, tejszerű nedv.

Kenyérgomba
Latin neve (Lactarius volemus)


A kenyérgomba az osztatlan-bazidiumú (Homobasidiomycetes), azon belül a Galambgombafélék (Russulaceae) közé, a tejelőgombák csoportjába tartozó ehető gombafaj.

A gomba az északi félteke mérsékelt éghajlatú térségeiben él, Európa, Észak-Amerika és Ázsia nagy részén, illetve Közép-Amerika és Ázsia szubtropikus és trópusi éghajlatú vidékein is megtalálható. Mikorrhizás (gyökérkapcsolt) életmódot folytat, számos fafajta törzse körül nő nyártól őszig.

Leírása[szerkesztés]

A kenyérgomba kalapja kezdetben begöngyölt szélű, közepe bemélyedő, majd szétterül és tölcséres lesz, színe barack vagy sárgásbarna, átmérője akár 11 cm is lehet. Lemezei sűrűn állók, halványsárga színűek, néha elágazóak.
A lemezek megtörve jelentős mennyiségű tejnedvet engednek ki magukból. A gombának jellegzetes, halra emlékeztető illata van, amely ízét és élvezeti értékét nem befolyásolja.
A gomba húsában az ergoszterolhozSablon:Linkiw hasonló szteroidokat találtak, illetve természetes kaucsukot tartalmaz a nedve.
Filogenetikai elemzések során azt állapították meg, hogy a Kenyérgomba L. volemus több fajból, vagy alfajból áll.

Összetéveszthetősége[szerkesztés]

A kenyérgombához hasonló fajok: L. hygrophoroides (balra) és L. corrugis
Lactarius hygrophoroides 15959.jpg
Lactarius corrugis 54984.jpg
A kenyérgomba közeli rokona a Lactarius corrugis, amely kinézetre is hasonló, utóbbinak azonban gyengébb vagy nincsen illata, a kalap felülete ráncosabb, lemezei sötétebb színűek és a kalap színe kevésbé narancssárgás.
Szintén hasonló még a Lactarius hygrophoroides, amelynek azonban kevésbé sűrűn állnak a lemezei.

Lásd még[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kenyérgomba témájú médiaállományokat.