Ehető gombák/Földtoló galambgomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ehető gombák

Földtoló galambgomba

Földtoló galambgomba
Russula delica 6.JPG

Földtoló galambgomba
Latin neve (Russula delica)

A földtoló galambgomba az osztatlan bazídiumú gombák (Homobasidiomycetes) osztályának a galambgomba-alkatúak (Russulales) rendjéhez, ezen belül a Russulaceae családjához tartozó, ehető faj. Nevezik színe miatt még nagy fehér galambgombának is.

Megjelenése[szerkesztés]

Nagyra növő gomba, egyaránt terem lomb- és fenyőerdőben, nyáron, vagy kora ősszel. Nevét onnan kapta, hogy kalapja rendszerint még a föld alatt kinyílik és ahogy nő, magával tolja az avart és a földet, amiért kalapja rendszerint földes, piszkos. A nagyobb termetű példányok kalapja is gyakran szorosan a talajhoz lapul, ezért szinte kiásni kell a földből, ha leakarjuk szedni.
A kalap színe fehér, gyakran sárgás árnyalattal. Bemélyedő, esős időben ragadós. A kalap pereme olykor begöngyölt. Jellemző átmérője 6 – 10 cm. Lemezei fehérek, kissé lefutóan ízesülnek a tönkkel, az ízesülés helyén türkizkék sáv figyelhető meg.
A tönk rövid, oszlopszerű, tömör, fehér színű. Magassága 3– 5 cm.

Összetéveszthetősége[szerkesztés]

Könnyen össze lehet téveszteni a szintén ehető fehértejű keserűgombával (Lactarius piperatus) és a rossz ízű pelyhes keserűgombával (Lactarius vellereus). Ezek azonban nyersen égetően csípős ízűek; húsuk megtörve zöld, vagy fehér tejnedvet enged magából.

Lásd még[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Földtoló galambgomba témájú médiaállományokat.