Ehető gombák/Enyhe tobozfülőke

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ehető gombák

Enyhe tobozfülőke

2009-05-11 Strobilurus stephanocystis (Kühner & Romagn. ex Hora) Singer 43206.jpg

Enyhe tobozfülőke

Syn. Bordás tobozfülőke
Latin neve (Strobilurus stephanocystis)

A kalaposgombák rendjébe sorolt szegfűgombafélék (Marasmiaceae) családjában a tobozfülőke (Strobilurus) nemzetség egyik, Magyarországon is honos gombafaja.

A fajra jellemző, hogy kora tavasszal (február - április hónap) jelenik meg és kéttős fenyők tobozát bontja le. Jellemző rá hogy teljesen vagy részben eltemetett tobozon nő, amihez hosszú vastag erős micélium fonnál közi a termőtesteket. Hazánkban nem ritka helyenként tömeges lehet, ehető faj, de csak a kalapját érdemes felhasználni, tönkje szívós és önmagában nem képvisel nagy értéket.

Kalap max. 2,5 cm-ig, félgömb alakúból domború, lehet tompa púpos vagy konkáv később; széle finoman bordás, de csak nedvesen, kissé túlnő a trámán; felszíne sugarasan ráncolt; színe sötét okkerbarna vagy vörösbarna.
Lemezek szürkésfehérek, sűrűk, felkanyarodók vagy tönkhöz nőttek.
Tönk 2-5 cm hosszú, 0,1-0,2 cm vastag, hengeres, karcsú, sokszor hosszan gyökerező, sima vagy finoman szemcsés, hosszanti szálas, a csúcsa fehér, lefelé kalapszínű lesz, a rizomorfa fehér.
Hús vékony, fehér, kellemes szagú és ízű.
Termőhely és idő kéttűs fenyők tobozán márciustól májusig, főleg hegyvidéken, de alföldön is.
Étkezési érték: ehető. Tojásrántottájoz szokás felhasználni.
Egyéb érdekesség még, hogy a gomba egy fungicid vegyületet, strobilurint termel. Ezzel tartja távol más gombák micéliumát termőhelyétől, ami kizárólag a korhadó fenyőtoboz. Ezt a vegyületet a mezőgazdaság is felhasználja a növények gombás megbetegedései ellen. (Pl: peronoszpóra)

Lásd még[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Enyhe tobozfülőke témájú médiaállományokat.