Ehető gombák/Csoportos tuskógomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ehető gombák

Csoportos tuskógomba

Armillaria.tabescens.001.jpg

Csoportos tuskógomba

(w:Armillariella tabescens) syn.
(Armillaria tabescens)
Más neve(i): -csupros tuskógomba


A csoportos tuskógomba az osztatlan bazídiumú gombák (Homobasidiomycetes) osztályának a kalaposgombák (Agaricales) rendjébe, ezen belül a pereszkefélék (Tricholomataceae) családjába tartozó faj.

A csoportos tuskógomba csoportosan növő, gyakori gombafaj. A kifejlődött példányok kalapjának átmérője 2-7 centiméter körüli átmérőjű, fiatalon domború, majd idősebb korában ellaposodik és beméllyed. Színe változó árnyalatú, barna vagy barnássárgás, erősen pikkelyezett, melyeknek színe a kalapéval megegyezik.
A gomba lemezei sűrűn állóak, a tönkhöz nőttek, fiatalon fehéresek, idővel barnává válnak. A tönk általában 5 - 10 centiméter hosszú, színe okkeres árnyalatú. Gallérja nincs.

Élőhelye, összetéveszthetősége

A csoportos tuskógomba kizárólag élő vagy elhalt fákon nő, leggyakrabban tölgyfákon élősködik. Termő ideje augusztustól novemberig tart.
Rokonai közül leginkább a szintén - feltételesen! - ehető gyűrűs tuskogombával téveszthető össze, ez azonban nagyobb termetű és nagy átmérőjű gyűrűvel rendelkezik. Felületesen hasonlít a halálosan mérgező fenyves sisakgombára is, mely azonban kisebb termetű, kalapja világosabb sárga és rendszerint egyesével vagy kisebb csoportokban terem.
Csak a fiatalabb kalapokat gyűjtsük. Óvatosan fogyasszuk, mivel nyersen gyomor-, valamint bélpanaszokat okozhat. 20-25 perces főzést igényel, főzőlevét pedig öntsük le.

Megjegyzés: a mérgező fenyves sisakgombával, a feltételesen ehető gyűrűs tuskógombával és rokonaival téveszthető össze.

Lásd még[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Csoportos tuskógomba témájú médiaállományokat.