Ehető gombák/Császárgomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ehető gombák

Császárgomba

Amanita caesarea.JPG

Császárgomba
Latin neve (Amanita caesarea)

Jellemzés[szerkesztés]

Piros kalapú, sárga tönkű, élénksárga lemezű, nagyobb termetű galléros gomba, nagy, fehér bocskorral.

Kalap[szerkesztés]

Félgömb alakúból domború, később kiterülő 5-20 cm széles. Narancsvörös de lehet tűzvörös vagy sárga is, tetején néha nagy, fehér burokmaradványok tapadnak. Széle finoman bordás. Bőre lehúzható.

Lemezek[szerkesztés]

Halványsárgák, később élénk citromsárgák, nem lefutók, szélesek, különösen a kalap szélén. Spórapora fehér. Spórái fehérek, tojásdadok.

Tönk[szerkesztés]

Hengeres, tömör, alul gumósan megvastagodó, 8-15 cm hosszú, 2-3 cm vastag. Sárga, citromsárga vagy aranysárga. Gallérja is sárga, nagy, lelógó, felül finoman bordázott. A gumó szélén nagy, vastag, elálló, fehér színű, széles, zsákszerű bocskor van, amelynek felső széle több csúcsra széthasadozik.

Hús[szerkesztés]

Puha, sárgásfehér, a kalapbőr alatt sárgáspiros, a tönk közepében és aljában pedig fehér.

Szag és íz[szerkesztés]

Jóízű, gyengén kellemes illatú.

A fiatal gomba[szerkesztés]

Kacsatojás nagyságú is lehet, felül szélesebb, teljesen zárt, vastag, fehér burokban van.

Termőhely és idő[szerkesztés]

Leginkább tölgyesben, szelídgesztenyésben található, de mindig csak a fák mellett, mert gyökérkapcsolt gomba. Előfordul fenyvesben és mogyorócserjék között is. A melegebb, száraz, agyagos talajt kedveli, mert a melegebb vidékek gombája. Melegebb években néhol tömegesen is előjön, de általában nem mondható gyakorinak. Június és október között, főleg augusztusban jelentkezik.

Felhasználás[szerkesztés]

Jóízű, ehető, közkedvelt és keresett gomba. A régi római idők óta ismert és az egyik legtöbbre tartott gombafaj. Igen ízletesen és sokféleképpen elkészíthető. Konzervnek, salátának és szárítmánynak is jó. Az ételt a főzéskor kioldódó sárga szín szépen megfesti.

Hasonló fajok[szerkesztés]

Minden hasonló galócától feltűnően és összetéveszthetetlenül megkülönbözteti élénksárga tönkje és lemezei. A mérgező légyölő galóca lemezei és tönkje fehér. A hasonló színű galambgombáknak nincsen gallérjuk és bocskoruk, tönkjük sem sárga, és húsuk pattanva törő.

Lásd még[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Császárgomba témájú médiaállományokat.