Ehető gombák/Céklatinóru

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ehető gombák

Céklatinóru

Boletus erythropus - Transylvania 4.jpg
Boletus erythropus1.jpg

Céklatinóru
Latin neve (Boletus erythropus)

A céklatinóru, Vörös tinóru, vagy Vöröstönkű tinóru, az osztatlan bazídiumú gombák (Homobasidiomycetes) osztályának a tinórugomba-alkatúak (Boletales) rendjéhez, ezen belül a tinórufélék (Boletaceae) családjához tartozó ehető gombafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A kalap 8-20 centiméter átmérőjű, fiatal korban félgömb alakú, majd párnásan domború, később többé-kevésbé kiterül. Színe többnyire egységesen sötétbarna, de olaj- vagy feketésbarna is lehet; finoman molyhos szőrű, csupán nedves állapotban gyengén tapadós felületű. A termőréteg csövei halvány-, világos- vagy olajsárgák, végül sárgászöldek, vágásra vagy törésre azonnal kékülnek. A tönk 4-15 centiméter hosszú és 2-6 centiméter vastag. Fiatalon gumós, hasas, de hamarosan henger alakúvá válik, bár viszonylag vastag marad. Felülete aprón pikkelyes, vörös, pörsenésszerű foltokkal sűrűn pontozott, érintésre azonnal kékül.

Élőhelye[szerkesztés]

A céklatinóru a savanyú, mészben szegény vagy legalább a felső szintben elsavanyodott talajokat kedveli. Lomblevelű és fenyőerdőkben, főleg bükkök és lucfenyők alatt, valamint lápokon, a magasabb hegyvidékeken is megtalálható. Júniustól — októberig terem.

Felhasználhatósága[szerkesztés]

A gomba jól megfőzve, sütve ehető.

Képek[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Céklatinóru témájú médiaállományokat.