Ehető gombák/Óriás pöfeteg

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ehető gombák

Óriás pöfeteg

Óriáspöfeteg
Óriás a kertben

Óriás pöfeteg
Latin neve (Calvatia gigantea v. Langermannia gigantea)


Az óriáspöfeteg a gombákhoz (Fungi) ezen belül az osztatlan bazídiumú gombák (Homobasidiomycetes) a kalaposgombák (Agaricales) rendjébe és a csiperkefélék (Agaricaceae) családjába tartozó ehető gombafaj.

Előfordulása[szerkesztés]

A tápanyagokban gazdag réteken, legelőkön, kertekben, erdőszéleken fordul elő leggyakrabban. Egész Európában előfordul, de nem mindenhol gyakori.

Megjelenése[szerkesztés]

Akár 40 centiméteres átmérőjűre és több kilogramm súlyúra is megnőhet.
Fiatalon külső felszíne fehér és finoman pelyhes, később megbarnul. Belső spóratermő rétege kezdetben fehér, majd ez is megbarnul, és porszerűvé válik.

Felhasználása[szerkesztés]

Fiatal fehér, rugalmas húsú példányait kell gyűjteni, amelyeknek bőre könnyen lehúzható. Tisztítás, felszeletelést követően, vajban párolva, rántva vagy bundázva fogyasztható.
A porszerű spórát vérzéscsillapításra is lehet használni.

(Régen tartottak ilyen gombát a ház környékén ilyen esetekre.)

Hasonló fajok[szerkesztés]

A pöfetegeknek több ehető fajuk van, amelyek kisebb átmérőjűek, méretük a 6‑8 cm-t nem haladja meg, de nem szabad összetéveszteni a gyilkos galóca, fiatal, még burokba zárt példányaival.
A pöfetegféléknek mérgező fajai is vannak, amelyeknek felszíne barnásabb, repedezettebb, és húsuk szürkés, szürkésbarna, vagy fekete, egyikük az áltrifla.


Lásd még[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Óriás pöfeteg témájú médiaállományokat.