Ehető gombák/Ízletes galambgomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ehető gombák

Ízletes galambgomba

Russula alutacea (Fr.) Fr. (306468).jpg

Ízletes galambgomba
Latin neve (Russula alutacea)

Az osztatlan bazídiumú gombák (Homobasidiomycetes) osztályának a galambgomba-alkatúak (Russulales) rendjéhez, ezen belül a Russulaceae családjához tartozó ehető gombafaj.

Jellemzés: Nagy termetű galambgomba, kalapszíne elég változatos, de többnyire barnásvörös. Ehető, ízletes gomba.
Kalap: Domború, lapos vagy kissé tölcséres, 5-20 cm széles. Színe igen változó, leginkább barnásvörös, de lehet piros, rózsaszínű, narancsszínű, esetleg barnássárga, olajzöld is. Közepe gyakran kifakuló, halvány zöldessárgás. Kissé lehet fénylő. A kalap széle többnyire bordás. A kalapbőr félig lehúzható.
Lemezek: Közepesen sűrűn állók, nem lefutók, kissé vastagok, törékenyek, morzsalékonyak. Színük sárga. A spórapora sárgásfehér, íze nem csípős. Spórái halványsárgásak.
Tönk: Vastag, hengeres, lehet kissé megnyúlt is. 5-12 cm hosszú,1,5-4 cm vastag. Fehér, szürkésen futtatott, olykor lehet többé-kevésbé vöröses is.
Hús: Fehér, merev, pattanva törő, morzsalékony. Szag és íz: Nyersen is jó ízű, dióra emlékeztető.
Termőhely és idő: Mindenféle erdőben, a talajon terem a fák alatt egyenként, olykór seregesen is. Gyökérkapcsolt gomba. Nyár elejétől késő őszig igen gyakori, tömegesen is található.
Felhasználás: Jóízű ehető gomba, amely minden elkészítésmódra felhasználható. Hibája, hogy törékeny, és hamar kukacosodik.
Hasonló fajok: Több vörös galambgomba is igen hasonlíthat hozzá, amelyek íze azonban égetően csípős, ezért a vörös színű galambgombákat kóstolgatva kell gyűjteni, mivel csak a nem csípősek az ehetők. Hasonlít hozzá néhány nem csípős más piros galambgomba is, ezek többségének azonban fehér a lemeze. Végül hasonlít hozzá a jó ízű aranyos galambgomba, amely ritkább, de feltűnően szép sárgáspiros, narancsszínű kalapú, lemezei sötétsárgák, de élük feltűnően világosabb citromsárga.

Lásd még[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ízletes galambgomba témájú médiaállományokat.