C Sharp programozás/Fejlesztői környezetek

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Ebben a fejezetben néhány IDE –t (Integrated Development Environment), azaz Integrált Fejlesztői Környezetet vizsgáluk meg. Természetesen ezek nélkül is lehetséges fejleszteni, azonban egy jó fejlesztőeszköz hiánya jelentősen meggátolja a gyors és produktív programozást. Ugyanakkor a jegyzet első felében egy hagyományos szövegszerkesztővel és a parancssorral is lehet gond nélkül haladni.

Microsoft Visual Studio[szerkesztés]

Valószínűleg a legelterjedtebb IDE a .NET programozásához. A Visual Studio termékcsalád része az Express sorozat, amely teljesen ingyenes mindenki számára, egy Express eszközzel készített program el is adható, anélkül, hogy bármiféle liszenszet vásárolnánk. Ez a termékvonal némileg kevesebb funkcionalitással rendelkezik, mint nagyobb testvére, ugyanakkor kiválóan alkalmas hobbifejlesztésre (de akár “rendes” kereskedelmi program készítésére is). A jegyzet a grafikus felületű alkalmazások készítésénél Visual Studio –t használ majd, ezért érdemes tájékozódni az egyes fejlesztőeszközök különbségeiről. A képen a Visual Studio 2008 felülete látható:

SharpDevelop[szerkesztés]

A SharpDevelop egy nyílt forráskódú ingyenes alternatíva Windows operációs rendszer alatti .NET fejlesztéshez.


A legfrisebb verziót idén februárban adták ki, ez már támogatja a C# 3.0 verzióját, valamint a Visual Basic.NET, Boo, IronPython és F# programozási nyelveket is.

A SharpDevelop hivatalos oldala:

Érdekesség, hogy a fejlesztők egy könyvet is írtak a fejlesztés menetéről és ez a könyv ingyenesen letölthető. Eredetileg a Wrox kiadó oldaláról lehetett letölteni, de annak megszűnése után átkerült az Apress kiadóhoz. Sajnos úgy tűnik, hogy az Apress nem kívánja nyílvánosságra hozni a könyvet, de természetesen az interneten bármit meg lehet találni, így a következő webhelyről ez is letölthető:

A könyv letöltése nem számít illegális cselekménynek!

MonoDevelop[szerkesztés]

A MonoDevelop elsősorban a Mono –hoz készült nyílt forráskódú és ingyenes fejlesztőeszköz. Eredetileg Linux oprációs rendszer alá szánták, de van már Windows, Mac OSX, OpenSolaris és FreeBSD alatt futó változata is.

A MonoDevelop a következő programozási nyelveket támogatja: C#, Java, Visual Basic.NET, Nemerle, Boo, CIL, C, C++.

A MD eredetileg a SharpDevelop –ból származott el, de a mai változatok már kevéssé hasonlítanak az ősre. A MonoDevelop –ot akárcsak a Mono –t a Novell (is) fejleszti. A MonoDevelop hivatalos oldala: