Ugrás a tartalomhoz

Címerhatározó/Szirmay címer

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ez az oldal a Címerhatározó kulcsának részeként a Szirmay családok címerével foglalkozik.


szirmai Szirmay

[szerkesztés]
A Szirmay család 1417-es címeres levele (Fotó: Szirmay Gábor)
A Szirmay család címeres levele Szirmay Gábor kezében

Szirmay György 1417. június 27., Konstanz Zsigmond címer általa: atyafiai Péter, Miklós, (másik) Péter, Pál, Antal, Jakab, János, Domokos

DL 67.416

Az armális az akkor élő összes Szirmayakat az adomány részeseivé teszi. A fő címerszerző György, kinek Isztriában, Lombardiában, Burgundiában, Francia- és Angolországban, Hollandiában és Németországon a király útjai alatt tett jó szolgálatairól az oklevél igen elismerőleg, de a címereslevelekben megszokott általános formák közt emlékezik meg.

Ez a címer ezóta az utóbb bárói és grófi rangra is emelt családnál folytonos használatban van, csakhogy természetesen azon több változás történt. Igy az 1695. évi bárói oklevél szerint a címer kék mezőben zöld alap fölött balharánt helyezett vörös rák, mely ollóiban ékköves gyűrűt tart; sisakdísz a cölöpösen elhelyezett pajzsalak, fölötte zöld babérkoszorú. Az 1707. évi grófi diploma a bárói címert erősíti meg. Az 1723. évi címerujítás a Zsigmond-adta címerhez már igen közeledik; e szerint az: fehér hullámos pólyával vágott zöld pajzsláb, fölötte kék mező, ebben cölöpszerű vörös rák ollói közt fehér virágos zöld koszorút tart. Kétségtelen, hogy a család által Zsigmond királytól kért épen nem harcias jellegű címer és a családi monda szerint a Szerémségből (Syrmium) származott Rák vitéz közt, ki a Sajó mellett mongolok keze által vesztette életét 1241-ben és a kit a családi hagyomány ősnek tart, összefüggés van; de az is valószínű, hogy előbb a címer volt meg.

(Fejérpataky László és Áldásy Antal : Magyar címeres emlékek; Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság (1901, 1902, 1926))

  • Irodalom:

A család címerének ábrája a címerhatározóban még nem szerepel.

Külső hivatkozások:

[1]

[2]

szirmai Szirmay báró

[szerkesztés]

Szirmai Szirmay István 1695. február 20., Bécs I. Lipót bárói rang és címer általa: Szirmai és Cserneki Dersőffy Tamás (adoptált fia)

P 640 Szirmay cs. lt. 10. tétel

  • Irodalom:

A család címerének ábrája a címerhatározóban még nem szerepel.

Külső hivatkozások:

[3]


karánsebesi Szirmay

[szerkesztés]

Címeres levél kelt 1653. jan. 18. (Gyfv. LR. XXVI/115.) - Vö. Siebm. erd. 233.

  • Irodalom:

A család címerének ábrája a címerhatározóban még nem szerepel.

Külső hivatkozások:

Lásd még: