Címerhatározó/Geszt címere

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a címerhatározó kulcsának részeként Geszt címerével foglalkozik.


Geszt XVIII. századi pecsétje egy bírói számadáson
A XIX. század második felében a pecséten is megjelent a Fekete Geszt felirat

Geszt címere.jpg

Geszt község

(Békés megye)

Geszt község Árpád-kori település, de címerrel mind ez ideig nem rendelkezett.

A címerpajzs piros - ezüst (fehér) csíkozása a település ősi jellegére és az ország címerében található Árpád - sávra, mint ősi, törzsi jelképre való utalásként jelenik meg.

A községben élő emberek sosem szégyellték múltjukat, és az ősök örökségének tisztelete megköveteli, hogy a geszti címer jelképeivel tisztelegjünk az ősök emléke előtt.

A címer főalakja a szinte totemállatként megjelenő kerecsensólyom, amely az ősöket már 3500 évvel ezelőtt is kísérte útjukon és elvezette Árpád népét az új hazába.

A sólyom széttárt szárnnyal való ábrázolása - amely az ősi magyar hadikopján való megjelenítésével egyezik - a községben élő emberek szabadságvágyát és a szebb, boldogabb jövőbe vetett hitet, reményt jelképezi.

A sólyom karmai között tartott görbe alán szablya a magyarság és egyben községünk harcának jelképe, melyet a fennmaradásért kellett vívnia. Kifejezi azt, hogy a geszti embereknek évszázadokon át sokszor fegyverrel kellett harcolniuk szabadságukért a vidékre törő sokfajta hódító ellen.

A község története során a helybéliek számos harcot vívtak a tatárok ellen. Harcoltak Bocskai hajdúiként a Habsburg elnyomás ellen a kuruc időszakban, és nemzetőrként az 1848/49-es szabadságharc idején. Arad váránál az Arany János által vezetett geszti nemzetőrcsapat részt vett a vár blokádját alkotó gyűrűben.

A kard a szabadságért való küzdeni akarást és a bátorságot is jelképezi, a sólyom által a magasba felröpített kard pedig azt, hogy községünk szabad és önálló település akar maradni a jövőben is.

A zöld háttér a természet, az erdők, a mezők szeretetét, az embereknek a vidékhez való őszinte, mély ragaszkodását jelenítik meg.

A címer összképben kialakuló hármas piros - ezüst (fehér) - zöld tagozódás, a testvériség jelképét megjelenítő aranysólyommal az itt élő emberek törhetetlen hazaszeretetének állít maradandó emléket. [1]

  • Irodalom:

KERESKÉNYI MIKLÓS és K. CSEH EDIT: Geszt. Száz magyar falu könyvesháza. Budapest é. n. Megjelent a magyar állam millenniumára. Elektronikus megjelenítés: NKÖEOK Szerkesztőség - 2007

[2]

A címer ábrája a címerhatározóban még nem szerepel.

Külső hivatkozások:

[3]

[4]

[5]

Lásd még: