Ugrás a tartalomhoz

Címerhatározó/Bögöthi címer

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Bögöthi címer szócikkből átirányítva)

Ez az oldal a címerhatározó kulcsának részeként a Bögöthi család címerével foglalkozik.


Vesterházi és Bögöthi címerlevél, 1436. július 2

A fő czímerszerző Vesterházi Bálint deák, kinek hűségéről és jó szolgálatairól az oklevél csak annyit mond, hogy magyarországi ügyekben, jó és rossz kimenetelű hadi vállalatokban hűségét sokszorosan kimutatta. A czímeradományban részes testvére János és a Bögöthi család több tagja. Ez utóbbiakról nem tudjuk, mily összeköttetésben vagy vérségi kapcsolatban állottak a fő czímerszerzőhöz, akiről szintén csak annyit tudunk, hogy a czímernyerés idején, 1437 táján, Pál fraknói gróf ügyvédje volt egy pörben. Tanult ember voltát a neve mellett álló deák (litteratus) szó mutatja. A ma Mesterházy néven élő családnak nem ő volt az őse, hanem a czímeres levélben is szereplő testvére János.

Vesterháza régi neve a vasvármegyei Mesterházának. A név a XV. század végéig ebben a formában fordúl elő. Mesterháza alakban egy 1479. évi oklevél említi legelőször; ettől kezdve természetesen a család neve is Mesterházyra változott. A család tekintélyének megalapítói, úgy látszik, a czímeres levélben szereplő testvérek, mert ezek és egyéb rokonaik 1440-ben Erzsébet királynőtől Sopron-, Mosony- és Vasvármegyék területén fekvő birtokaikban pallosjogot kapnak. A család multjának egyéb részletei még felderítésre várnak.

(Fejérpataky László és Áldásy Antal : Magyar címeres emlékek; Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság (1901, 1902, 1926))

A család címerének ábrája a címerhatározóban még nem szerepel.

  • Irodalom:

Külső hivatkozások:

[1]

Rövidítések

Lásd még: