Alkalmazottból - Vállalkozó/Előszó

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Alkalmazottból - Vállalkozó

Előszó


Előszó[szerkesztés]

A vállalkozói létben és különösen induló vállalkozásoknál vannak borúsabb és derűsebb időszakok, hullámhegyek és hullámvölgyek – ahogy az én sztorimból is látszik majd. Adódhat a kérdés: miért éri meg vállalkozni a nehézségek ellenére? A válaszom egyszerű – és talán számodra is ez jelenti az egyik fő vonzerőt –: a szabadság, amit ez az életforma nyújt, felbecsülhetetlen értékű. Nemcsak a főnök és az alkalmazotti lét kereteinek hiánya felszabadító – a valódi szabadság abban rejlik, hogy vállalkozóként nap mint nap olyasmivel foglalkozhatunk, amit szeretünk.

Valahányszor túljutottam egy-egy nehéz időszakon, mindig azzal a meggyőződéssel tekintettem a jövőbe, hogy érdemes tovább csinálnom, mert ez a szabadság mindent megér. Mindeközben fejlődött a kitartásom és egyre nagyobb hittel vágtam bele az új ötleteim megvalósításába. Vállalkozóként megtapasztaltam, hogy a dolgok mindig alakulnak valahogyan – hogy ha nyitott szemmel és az új lehetőségek iránt fogékonyan járunk a világban, akkor megtaláljuk a vállalkozásunk fenntartásához szükséges jövedelemforrásokat. Talán ezeknek a tapasztalatoknak is köszönhető, hogy egyre többen fogékonyak az általam közvetített szemléletmódra.

Találd meg a közösséged![szerkesztés]

Jim Rohn amerikai vállalkozónak és előadónak tulajdonítják a mondást, miszerint „Annak az öt embernek az átlaga vagy, akivel a legtöbb időt töltöd.” Ezek az emberek hatnak rád: a beszélgetéseiteken keresztül óhatatlanul befolyásolják a gondolkodásmódodat és a fontos kérdésekről alkotott véleményedet, mintaként szolgálhatnak számodra az életben hozott választásaik, és talán az ő véleményüket kéred ki egy-egy fontos döntés előtt.

Ahogy változol, átalakul az is, hogy milyen közegben töltöd az időd nagy részét. Ha a korábbitól eltérő életmódot alakítasz ki – például alkalmazottból vállalkozóvá válsz –, akkor olyanokkal fogsz kapcsolatba kerülni, akik hasonló életfelfogást képviselnek, mint amit te is a jelenben. Talán a legelején ez még nem látszik és eszedbe sem jut, de a vállalkozóvá válással átalakul majd az a közeg, amiben mozogsz. Egyre több olyan alkalom adódik, amikor más vállalkozókkal találkozol, és valószínűleg könnyen találsz velük közös témát.

Neked mit jelent a szabadság?[szerkesztés]

Ha utazni kezdesz, talán rövidesen rájössz, hogy sokkal kevesebb tárgyra van szükséged, mint korábban gondoltad. Lehet, hogy egyre kevesebb holmit pakolsz be a bőröndödbe vagy a hátizsákodba, mert felismered, hogy ezek többsége elhagyható, nem létfontosságú. Egy háromhetes útra elegendő lehet egy kézipoggyásznyi holmi, ha nem szeretnéd, hogy a mobilitásod lássa kárát a nagyobb bőröndnek. Legfeljebb egy kicsit gyakrabban veszed igénybe a mosodai szolgáltatást, vagy B megoldásként vehetsz még két pólót a célországban kétezer forintnak megfelelő összegért, amit az út végén – ha pont ezek nem férnek be a kisebb bőröndbe – leadhatsz egy adománygyűjtő szervezetnél…

Régen, az alkalmazotti éveim során, abból űztünk sportot a kollégáimmal, hogy melyikünknek van többféle nyakkendője, öltönye, inge, cipője. Aztán letettem az öltönyt, és ma már a beszállókártyákat gyűjtöm. Pontosabban szólva: ma már nem a külső megjelenésemmel kapcsolatos dolgokból állítok össze kollekciót, hanem életem különleges és kiemelkedő élményeiből – amelyeket leginkább utazáskor élek át.

Zárszó[szerkesztés]

Az elmúlt időszakban több idősebb emberrel beszélgettem az életútjáról. A legtöbben közülük sok mindennel elégedettek lehettek az életükben, és örömmel gondolnak vissza a boldog pillanatokra. Mégis mindemellett szinte mindannyian szót ejtettek olyan dolgokról is, amiket nem tettek meg, és utólag megbánták. Olyan dolgokról is meséltek, amiket másképp csináltak volna, ha bátrabbak lettek volna. Ám annak következményét, hogy akkor nem tettek egy próbát, csak ma látják – amikor már elszállt annak lehetősége, hogy ezeket a régi elképzeléseket megvalósítsák.

Talán úgy érzed, hogy rengeteg időd van még. Mindazonáltal jusson eszedbe: senki nem tett neked ígéretet arra, hogy kilencven évig fogsz élni. A saját példám alapján is arra bátorítalak, hogy még az előtt fogj neki az ötleteid megvalósításának, hogy intő jeleket kapnál az egészségi állapotod romlása vagy bármilyen más aggasztó körülmény formájában.

Források[szerkesztés]

Cím: Alkalmazottból Vállalkozó ISBN: 978-615-00-4960-1 Megjelenés dátuma: 2019.05.15. A könyv weboldala: Alkalmazottból Vállalkozó Szerző: Dallos Zoltán [1]

  1. https://alkalmazottbolvallalkozo.hu/