A zene története/Az opera kialakulása

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A zene története

Az opera kialakulása

Az opera kialakulása[szerkesztés]

Bardi gróf volt e mozgalom elindítója. Firenzei házában a legjelentősebb művészek és tudósok fordultak meg. Zenei emlékek és történeti tudás nélkül egyik tévedést a másik után követték el. De éppen így alakulhatott ki az opera.

Opera széria[szerkesztés]

Bizonyos gyökerek voltak a középkorból. Ilyen volt a sacre rapresentazioni - szent előadások. 1200-1300-tól voltak divatban a székesegyházakban, ünnepek alkalmával. Az ünnep témakörének megfelelő drámát adták elő. A szentély volt bedíszletezve.

Háromsíkú színpad volt:

  1. földszint = pokol;
  2. 1.emelet = föld;
  3. 2.emelet = mennyország.

Mindhárom szinten ment a játék, aszerint, hogy hol játszódott le. Reális színjátszás folyt, pl. Ádám és Éva meztelenül játszottak. Viszonylag fejlett színpadi gépezeteket is használtak. Részint prózában beszéltek, az emelkedettebb részeknél ének hangzott fel, szóló vagy kórus. Kezdetben egyszólamú gregorián, később többszólamú éneklés folyt. Sok esetben a székesegyház előtt játszottak.

A másik gyökér a favola pastorale - népi játék. Falusi környezetben népi szereplők adták elő pásztorélet témájú darabjaikat falvak piacterein. Később városokba is bevitték, rendszerint májusban - maggio musicale (zenés május). E két gyökér volt a komoly operák őse.

Opera buffa[szerkesztés]

A harmadik gyökér a vígoperához vezetett. Ilyen volt a madrigaleszk - madrigálszerű stílusban írt mű - és a bolondok ünnepe vagy szamárünnep, valamint a pogány római saturnalia - (úgy tartották, hogy Saturnus idejében volt az emberiség aranykora), mely két napig tartott, s ezen a két napon minden fordítva történt, - szintén a vígopera ősei. A kereszténység idejében más tartalmat kapott. Annyira fordított volt minden, hogy a rabszolga ült az asztalnál, a körmenetet a város legnagyobb csirkefogója vezette a templomba, ahol a misét parodizálták nagy nevetéssel a papság jelenlétében. Zene is volt. Később a baseli zsinat 1510-ben ezt a botrányok miatt betiltotta. Ilyen gyökerei voltak az operának.


◄--- Előző lap: Velencei iskola                             ---► Következő lap: Az opera szerkezete és előadása

Jegyzetek[szerkesztés]