Vita:Irányítószám/helység

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Némi gond van az irányítószámjegyzékekkel: úgy látszik, a posta a saját belső átszervezéseinek megfelelően változtatgatja őket és így rég bevált adatbázisok, szoftverek (beleértve a postai kézbesítésre ácsingózó ügyfelek fejében lévő "szoftvert") válik tévessé. Egy példa, amire rábukkantam: Besence (Baranya megye) irányítószámát az egész világ 7964-nek ismeri, de a Magyar Posta saját honlapjáról frissen letölhető táblázatban [1] már 7838 az irányítószáma. A térképen jól látható, hogy a zsákfalut saját, egyébként teljesen jogos szempontjaik szerint a postások egy nagyobb egységbe szervezték át (bár a dolog pikáns módon úgy működik, hogy a kézbesítő azért áthalad a kézbesítésnél a régi irányítószám szerinti településeken, amelyek megmaradtak a régi 7946-os kézbesítési körzetben).

A kérdés mármost az, hogy: 1) Tegyük-e láthatóvá

a) itt, illetve az irányítószám szócikkben magát a jelenséget?
b) az érvényes és szokásos irányítószámot a wikipedia.hu-n szereplő irányítószámadatoknál pl.: Besence 7838 (7964)

2) Mit tudunk arról, hogy is van ez a való életben?

a) hogyan kezeli a régi irányítószámokat a posta? (feltételezem kézbesíti, de vajon kitérővel-e?)
b) van-e normalizált kódolásuk a postán kívüli életben az egyes címeknek és ha igen, mi ezeknek a "nem postai standard irányítószámokanak" a hiteles forrása?

Villakat 2008. december 14., 17:22 (CET)


Kedves Villakat![szerkesztés]

Nagyon nehezet kérdeztél, sajnos egyik kérdésedre sem tudok megnyugtató választ adni.

1./a) Meg lehet tenni, de félő, hogy az érdeklődőt félre vezeti és nem tudja levelezésénél melyiket válassza.
1./2) A Wikipédiában sem jobbak az irányítószámok, mint itt! Eredetileg oda tettem fel, majd onnan hoztam át és némi javítgatás után alakult ki a jelenlegi verzió.
2./a) Hát erről sokat tudnék mesélni! 3 napon keresztül (3x8 órában) próbáltam megszerezni a "hivatalos" irányítószámokat a pécsi új utcák, illetve az eddig be nem sorolt utcákról. A posta az önkormányzathoz, az önkormányzat a postához irányított, azonban érdemben nem tudott, vagy nem volt hajlandó nyilatkozni senki. Beszéltem postásokkal is, nekik "ez nem probléma", ők kézbesítik a küldeményeket. Csak azt tudnám, hogy minek kell akkor az irányítószám?
2./b) A kérdésed második felével kezdem: Hiteles forrása az irányítószámoknak a posta által (utoljára 1995-ben) kiadott "Postai Irányítószámok Jegyzéke"! De ezzel ellentétben (értesüléseim szerint), az Önkormányzat határozza el, mely utcáknak mi legyen az irányítószáma!? Elvileg az első két szám központi: Pécs esetében 76, a harmadik szám az önkormányzat, míg a negyedik a postai (kézbesítői) körzetszám. Ennyit sok adatot, (nálunk) nagyon nehéz összehangolni! :-)
Végül: A saját lakásom irányítószáma is tévesen van mindenhol feltüntetve, ezt jeleztem (kb. 7-8 esetben), e-mail-ben a postának, hogy legalább az Ő listájukban írják át. Az e-mailt elolvasták (automatikus visszajelzés), de válasz, vagy a javítás nem történt meg. -KeFe Nyíl.gif Vitalapom 2008. december 15., 08:50 (CET)