Szakácskönyv/Töltött káposzta/Görög töltött káposzta

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2808 bájt

Szakácskönyv

Görög töltött káposzta

Növények Bab-borsó ételek Burgonyás ételek Cukkini ételek Csicsóka ételek Ehető gombák Gombás ételek
Gyümölcsös ételek Káposzta ételek Töltött káposzta Karfiol ételek Kukorica ételek Lecsó ételek Padlizsán ételek Rizses ételek Spága ételek Szójás ételek Egyéb zöldséges ételek Különleges receptek

Görög töltött káposzta

(Dolmádákjá gémisztá)

Hozzávalók:

  • 1 1/2 kg káposzta,
  • 1 kg darált hús,
  • 20 dkg puha rizs,
  • 20 dkg zsiradék,
  • só, bors, vadmenta (elhagyható),
  • apróra vágott petrezselyemzöld,
  • 2 kanál liszt vagy corn-flour,
  • 2 tojás,
  • 2 citrom,
  • 2-3 apróra vágott hagyma;

Elkészítés:

Megmossuk a káposztát, a külső, szakadt leveleket leszedjük. Az ép külső leveleket is leszedjük és félretesszük, felhasználjuk majd ezeket a lábos aljában. A káposzta torzsáját kivágjuk, majd egyenként letörjük a leveleket, leforrázzuk (belemerítjük bő fövő vízbe, és 1-2 percig főzzük), és akkorára vágjuk őket, amekkorára szeretnénk méretezni a töltelékeket. Tehát ha kicsi töltelékeket szeretnénk, akkor 2-3 darabba vágjuk a leveleket. Az apróra vágott hagymát megfuttatjuk a forró zsiradékon.
Egy tálba tesszük a darált húst, a rizst, az olajban megfuttatott hagymát a maradék olajjal-zsiradékkal, sót, borsot, vad mentát, petrezselymet és jól összedolgozzuk.
Az összedolgozott masszából kis halmokat helyezünk az előkészített, felvágott, megpuhított levelekre és becsavarjuk őket, majd a töltelékek végeit bedugdossuk, behajtogatjuk, hogy a fövés közben ne nyíljanak ki. Egy nagyobb átmérőjű, magas lábos aljába leteszünk egy-két réteg külső vastag és már megpuhított levelet, majd erre körkörösen, sorba helyezzük a töltelékeket, emeletesen, addig, amíg elfogynak. Ekkor betakarjuk őket nagyobb levelekkel, ha még maradt belőlük az alsó réteg elkészítése után. Feltöltjük annyi vízzel (vagy leveses kockával előkészített lével) hogy ellepje a töltelékeket, a tetejükre helyezünk egy tányért és erre egy nehezéket, ha akad otthon erre megfelelő tárgy, majd körülbelül 45-50 percet főzzük közepes tűzön.
Egy külön láboskában elkészítjük a mártást. Kevés zsiradékon világos rántást készítünk a lisztből, ehhez hozzátesszük lassacskán és kevergetve a töltelékekről leöntött levet, a citromlevet és a tojássárgáját. Közben megkóstolgatjuk hogy megfelelően savanyú, sós és sűrű legyen. A sűrűségét lehet szabályozni még liszt vagy lé hozzáadásával.

Tálalás:

A töltelékeket egy porcelántálra helyezzük, majd leöntjük őket a mártással. Azon melegében fogyasztjuk.