„Heraldikai lexikon/Bika” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Szegedi László (vitalap | szerkesztései)
Új oldal, tartalma: „<!-- A CÍMERDOBOZ KEZDETE --> <div class="keretjobb" style="width:20%; border:1px; background-color:#ebf9fe"> <big>Névváltozatok: bölényfej (Benke Bánya 407.) de:...”
 
Szegedi László (vitalap | szerkesztései)
a A Bika lapot átmozgattam a következő névre: Heraldikai lexikon/Bika .
(Nincs különbség)

A lap 2008. október 21., 11:44-kori változata


Névváltozatok: bölényfej (Benke Bánya 407.)

de: Stier, Ochs
Rövidítések:

A bika viszonylag gyakori címerkép a heraldikában. Előfordulhat járó, álló vagy felemelkedő helyzetben. A magyar heraldikában általában a bikafej jelenik meg, szarvai között gyakran kereszttel. Segédsisakdíszként gyakoriak a bika- vagy bölényszarvak, ökörtülkök (tévesen elefántorrmány).

Bikafej van pl. a Balassa és a Jenisch család címerében.

Vadökör

A régi heraldikusok a bojtos testű, vad pózban ábrázolt bikában a kedvelt vadászállatot, a bölényt (de: Büffelstier) látták. A bika előképei között talán a középkor másik kedvelt vadászállata az őstulok is előfordulhatott. Ide sorolható az angol heraldika vadökör (en: apre, apres, apree) címerállata, mely ökörtestű és medvefarkú képzeletbeli lény.

A bika szimbolikája

A bika az ellenállhatatlan (férfi)erő, a termékenység, a rendet teremtő királyi hatalom, másrészt a féktelen alvilági rossz, a pusztítás, a halál megtestesítője. A vízelem állatszimbóluma. Szarva bőségjelkép, a fogyó és növekvő Hold szarvait jelképezi. Egyiptomban és máhol a bika (vagy tehén) hordozza szarvain a Napot. Az asztrológiában a bika szilárd és földjegy, a Vénusz otthona, a Holt itt van erőben (egzaltációban). Holdállatként és csillagképként az éjszaka és a sötétség jelképe.

Lásd még

bölény, bőségszaru