„Gomba/Nem ehető gombák/Begöngyöltszélű cölöpgomba” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
7. sor: 7. sor:
{{latin|Paxillus involutus|-}}
{{latin|Paxillus involutus|-}}
{{népies|-}}
{{népies|-}}
Étkezési érték: '''Feltételesen ehető!''': Vigyázzunk vele, mert '''nyersen súlyosan mérgező!'''
Étkezési érték: '''Feltételesen ehető!''': Vigyázzunk vele, mert '''nyersen súlyosan mérgező!''' Külföldön sokfelé fogyasztják, főként a fiatal kalapot sütve, de már több halálesetet is okozott. Érzékeny emberek, a megfőzött vagy sütött gombától is rosszul lesznek. Feltétlenül kerüljük.
: Külföldön sokfelé fogyasztják, főként a fiatal kalapot sütve, de már több halálesetet is okozott. Érzékeny emberek, a megfőzött vagy sütött gombától is rosszul lesznek. Feltétlenül kerüljük.


: Nyomásra rozsdabarnán foltosodó, olajbarna, sárgásbarna, tölcséres alakú, nagyobb gomba. Lemezei zöldes árnyalattal sárgásbarnák, a kalapról lefejthetők.
: Nyomásra rozsdabarnán foltosodó, olajbarna, sárgásbarna, tölcséres alakú, nagyobb gomba. Lemezei zöldes árnyalattal sárgásbarnák, a kalapról lefejthetők.

A lap 2022. május 21., 18:56-kori változata


Gombák

Begöngyöltszélű cölöpgomba

Idős példány
Begöngyöltszélű cölöpgomba
(Paxillus involutus, Syn: -)
Más neve(i): -

Étkezési érték: Feltételesen ehető!: Vigyázzunk vele, mert nyersen súlyosan mérgező! Külföldön sokfelé fogyasztják, főként a fiatal kalapot sütve, de már több halálesetet is okozott. Érzékeny emberek, a megfőzött vagy sütött gombától is rosszul lesznek. Feltétlenül kerüljük.

Nyomásra rozsdabarnán foltosodó, olajbarna, sárgásbarna, tölcséres alakú, nagyobb gomba. Lemezei zöldes árnyalattal sárgásbarnák, a kalapról lefejthetők.

Kalap

Domború, majd tölcséres, olykor kajla. Szélein aláhajló, begöngyölt, 5- 15 cm széles, néha nagyobb. Színe sárgásbarna, nyomásra sötét vörösbarna lesz. Nedvesen nyálkás, ragadós, szárazon fényes.

Lemezek

Sűrűn állók, mélyen lefutók. A kalap húsáról könnyen leválaszthatók. Színük zöldes-sárgás, rozsda sárga, barnás-sárga. Sérülésre, érintésre sötét rozsdabarnára színeződnek.

Spórapora

sárgásbarna. Spórái barnássárgák, megnyúlt tojásdadok.

Tönk

Rövid, zömök, cölöpszerű, de lehet kissé megnyúlt, görbe vagy lefelé vékonyodó is. 3-10 cm hosszú,1-3 cm vastag. Színe a kalaphoz hasonló, de világosabb.

Hús

Rostos, színe sárgás, elvágva vagy megtörve sötét rozsdabarnára változik. Főzve majdnem fekete.

Szag és íz

Gyümölcsre emlékeztető szagú, savanykás ízű.

Termőhely és idő

Lomberdőben, esetleg fenyvesben is, nedves, bokros helyeken, leginkább patak partján, árkokban, erdőszélen, egyesével, de helyenként seregesen terem a talajon. Nyáron és ősszel található. Helyenként gyakori, de nem tömeges.

Hasonló fajok

A kenyérgombához és más tejelőgombákhoz hasonlít, de azok megtörve tejnedvet engednek. Összetéveszthető vele esetleg a világító tölcsérgomba is, ez azonban csoportos, narancsszínű, vöröses, sérülésre nem foltosodik, és szintén mérgező.


Lásd még

Sablon:Ehető gombák

A Wikimédia Commons tartalmaz Begöngyöltszélű cölöpgomba témájú médiaállományokat.