„Wikikönyvek:Üdvözlünk, látogató!” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
KeFe (vitalap | szerkesztései)
62. sor: 62. sor:
=== Segítség az eligazodáshoz (kezdőknek) ===
=== Segítség az eligazodáshoz (kezdőknek) ===
* [[Wikikönyvek:A Wikikönyvekről|A Wikikönyvekről, bővebben]]
* [[Wikikönyvek:A Wikikönyvekről|A Wikikönyvekről, bővebben]]
*[[Wikikönyvek:Wikietikett|Wikietikett]] - a Wikikönyvek etikett
* [[Wikikönyvek:Wikietikett|Wikietikett]] - a Wikikönyvek etikett
* [[Segítség:Gyorstalpaló|Gyorstalpaló]] - Segítség a szerkesztéshez
* [[Segítség:Gyakran ismétlődő kérdések|Gyakran feltett kérdések]] — a Wikipédiáról vagy a Wikikönyvekről gyakran kérdezték, és mi válaszoltunk
* [[Segítség:Gyakran ismétlődő kérdések|Gyakran feltett kérdések]] — a Wikipédiáról vagy a Wikikönyvekről gyakran kérdezték, és mi válaszoltunk
* [[Segítség:Értelmező szótár|Szótár]] — a gyakran használt kifejezések magyarázata, elsősorban azok számára, akik szerkeszteni is szeretnének
* [[Segítség:Wikifogalmak szójegyzéke|Wikifogalmak szójegyzéke]] — a gyakran használt kifejezések magyarázata, elsősorban azok számára, akik szerkeszteni is szeretnének
* [[Wikikönyvek:Legelterjedtebb baklövések|Legelterjedtebb baklövések]]
* [[Wikikönyvek:Legelterjedtebb baklövések|Legelterjedtebb baklövések]]


72. sor: 73. sor:


=== A Wikikönyvek közösség ===
=== A Wikikönyvek közösség ===
*[[Wikikönyvek:Wikikönyvek szerkesztői|Wikikönyvek szerkesztői]] - a rendszeres résztvevők saját maguk által karban tartott listája. (Ha gondolod, írd bele magad is.)
* [[Wikikönyvek:Wikikönyvek szerkesztői|Wikikönyvek szerkesztői]] - a rendszeres résztvevők saját maguk által karban tartott listája. (Ha gondolod, írd bele magad is.)
* [[Wikikönyvek:Társalgó|Társalgó]]
* [[Wikikönyvek:Társalgó|Társalgó]]

A lap 2022. január 20., 22:23-kori változata

Üdvözlünk a Wikikönyvek lapjain!

A Wikikönyvek egy önkéntesek által működtetett internetes kézikönyvíró-műhely, amelynek munkájához gyakorlatilag bárki csatlakozhat - akár Te is. Elsősorban tankönyveket és kézikönyveket fejlesztünk (ld. lentebb). A Wikikönyvekkel két dolgot is tehetsz: olvashatod, és írhatod.

Mi az a Wikikönyvek egyáltalán és mire jó?

A Wikikönyvek lapjain egy önkéntes közösség által szerkesztett könyveket olvashatsz - és írhatsz. Többnyelvű, szabad szerkesztésű webhelyen működünk, melyet a nonprofit WikiMedia alapítvány tart fennt.

Mint minden webhely, azért jöttünk létre, hogy olvassanak minket, illetve felhasználják tartalmainkat. Azonban más, hagyományos webhelyekkel ellentétben gyakorlatilag bárki lehet nemcsak olvasónk, hanem szerkesztőnk is, várjuk szeretettel! A következőket kell feltétlenül tudnod, ha csatlakozol hozzánk:

  • Szabad szerkesztésű, ún. wiki rendszerű weblap vagyunk. Azaz: gyakorlatilag bárki, aki rendelkezik internetkapcsolattal, szerkeszteni tudja oldalainkat.
  • Nonprofit alapon működünk:
  • A Wikikönyvek oldalait önkéntesek fejlesztik, szabadidejükben, bérezés nélkül, sőt nem ritkán névtelenül; és az általunk fejlesztett tartalom is ingyenes (ld. következő bekezdés).
  • Nyílt tartalmú webhely vagyunk, azaz bizonyos elemi feltételek betartása mellett, tartalmaink szabadon terjeszthetőek, sőt módosíthatóak: a feltételeket az ún. GFDL jogi licenc tartalmazza, ami egy ún. szabad licenc. Az általunk fejlesztett tartalom egy része teljességgel közkincs; részben pedig a a szerzők vagy forrás feltüntetését kérő GFDL licenc szabályai alá esik a felhasználhatósága. Oldalunk így ismeretterjesztést szolgál, nem kereskedelmi célú, bár engedélyezett a felhasználása kereskedelmi célokból.
  • Tudományos/ismeretterjesztő oldalnak tartjuk magunkat (tág értelemben): kézikönyvek, útmutatók, tankönyvek, példatárak, szakácskönyvek és hasonlók összeállításával foglalkozunk. Nem célunk viszont új irodalmi alkotások (versek, elbeszélések, regények, drámák) alkotása, közlése. Testvéroldalaink szintén szabad szerkesztésű, nonprofit, nyílt és szabad licencű tartalmakat fejlesztenek, de más műfaji korlátokkal és tematikával (a Wikipédia pl. lexikon/enciklopédia; míg a Wikiforrás irodalmi és egyéb kulturális témájú műveket gyűjtő szövegtár; a Wikidézet idézetgyűjtemény, a Wikiszótár szótár, stb.).

Bővebben ezekről a fogalmakról a fenti szövegben látható, kékkel kiemelt hivatkozásokra kattintva, illetve a A Wikikönyvekről c. oldalon olvashatsz.

Olvasás-írás


Olvasás

Olvasni egyszerű.

Ha olvastál valamit és tetszett, miért ne hagynál egy üzenetet a szócikk vitalapján? Keresd a lap tetején található vitalap linket, a vitalap betöltődése után válaszd a szerkeszt linket, és írd le, amit szeretnél. Ha általános, az egész Wikikönyvet érintő kérdésed vagy megjegyzésed van, azt a Társalgóban is közölheted. Általában örülünk a visszajelzéseknek, legyenek akár dicsérőek, vagy kritikusak! Ha van valami, amiről nem írtunk semmit, vagy nehezedre esik megtalálni azt, amit keresel, akkor nemcsak a Társalgóban kérdezhetsz erről, de hozzáadhatod a keresett témát a kért cikkek listájához (arra azonban megkérünk, ne nyiss új cikket „A fenébe, semmi nincsen itt erről a témáról” vagy hasonló szöveggel, mert ezzel nem segíted, hanem hátráltatod a munkánkat).


Írás

Minden Wikikönyvekbeli könyv (ezeknek minden egyes lapja) bárki által szerkeszthető – csak válaszd ki a Szerkeszd ezt a lapot linket az oldalmenüben, a lap alján vagy tetején, hogyha a lapot fejlesztésre szorulónak érzed. Nincs szükség semmiféle különleges jogra, még csak be sem kell jelentkezned.

Mindez fokozottan érvényes, ha valami nyilvánvaló hibát veszel észre; pl. elírást vagy egy nehezen érthető mondatot – akkor csak bátran javítsd ki – ha lehetőséget látsz arra, hogy egy lapot jobbá tegyél, akkor tedd meg.

A már létező lapok szerkesztése, javítgatása is nagyszerű dolog, de szeretnénk, ha a tudást komolyabb hozzájárulással is gyarapítani tudnád. Kezdhetsz egy teljesen új lapot, vagy kereshetsz egy már létező könyvet, és egy teljesen új szakaszt írhatsz hozzá. Nem kell túlságosan aggódnod a lehetséges hibák miatt – ha valamit kicsit elrontanál, te, vagy valaki más később ki tudja javítani. Azért mielőtt szerkeszteni kezdesz valamit, nem árt kicsit átgondolni, de ha elrontasz valamit, általában utólag is kijavítható.

Van egy pár irányelv és útmutató, amit megnézhetsz – például kérünk, hogy a cikkeket semleges nézőpontból írd. Ez azt jelenti, hogy a szócikkeknek – még az ellentmondásos vagy érzelmeket kavaró témákban is – részrehajlás nélkülinek kell lennie. Ezen túl vannak dolgok, amik egyáltalán nem valók a Wikikönyvek lapjaira, pl. üzleti reklám, magánblogod magvas vagy általad magvasnak érzett gondolatai (a céltalan trágárságok esetében például előfordulhat, hogy ezeket még a felhasználói- és vitalapokról is töröljük).

Jó szórakozást!


Lásd még...

Itt van még néhány, kicsit részletesebb bemutatkozó és tájékoztató oldalunk:

Segítség az eligazodáshoz (kezdőknek)

Segítség szerkesztéshez (haladóknak)

  • Segítség — segítség a szerkesztésben, új cikkek létrehozásában és sok egyéb témakörben
  • Irányelvek — a cikkek szerkesztéséhez

A Wikikönyvek közösség