„Irányítószám/Pécs/Névadói/Ságvári Endre” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
 
3. sor: 3. sor:
[[Kategória:Pécs névadói]]
[[Kategória:Pécs névadói]]
<div style="padding:1em; text-align:left; border: 1px solid #D2D2F3; background:#DEDEFF;-moz-border-radius:15px;">
<div style="padding:1em; text-align:left; border: 1px solid #D2D2F3; background:#DEDEFF;-moz-border-radius:15px;">
[[Fájl:Ságvári Endre. Fortepan 25423.jpg|bélyeg|jobbra|200px|Ságvári Endre]]

'''{{SUBPAGENAME}}''' utca a Mohácsi útról nyílik

'''{{SUBPAGENAME}}'''
<br>
<br>
: '''Ságvári Endre''' (Budapest, Józsefváros, 1913. november 4. – Budapest, 1944. július 27.) jogász, az illegális kommunista mozgalom tagja, antifasiszta aktivista.
:


: Egyetemi évei alatt ismerkedett meg a marxizmussal. 1935-ben a Magyar Izraeliták Egyetemi és Főiskolai Hallgatók Egyesülete keretében létrehozott Haladó Diákok Pártja (HDP) egyik vezetője lett. 1936-ban a jog- és államtudományok doktorává avatták. Tisztviselő lett a fővárosi elöljáróságon.
:
: Ebben az időben lépett be a Magyarországi Szociáldemokrata Pártba (MSZDP).


: A Magyar Népköztársaság idejében személyét a mozgalomban való aktív szerepe és legendákkal átszőtt antifasiszta tevékenysége miatt állami kultusz övezte, a rendszerváltás után pozitív megítélése erősen vitatottá vált.
:


: A 2010-es évek végére köztéri szobrai, emléktáblái nagy részét eltávolították, a róla elnevezett közterületek, intézmények többségének pedig megváltoztatták a nevét, ezek az átnevezések azonban nem egyszer társadalmi ellenállásba ütköztek.
:


: Ságvári 1944. július 27-én Budapesten, a Budakeszi úti Nagy cukrászdában (ma Remiz étterem) találkozott egy másik kommunistával; ide érkezett négy csendőr az őrizetbe vételükre. Ságvári viszont hamis igazolványt mutatott fel, majd pisztolyt rántott a csendőrökre, és hármójukat megsebesítette. A helyiségből kimenekült és az utána futó detektív lövéseitől eltalálva holtan összeesett.
:
<br>
<br>
{{Fő|w:}}
{{Fő|w:Ságvári Endre}}

A lap jelenlegi, 2021. november 12., 06:04-kori változata

Ságvári Endre

Ságvári Endre utca a Mohácsi útról nyílik

Ságvári Endre (Budapest, Józsefváros, 1913. november 4. – Budapest, 1944. július 27.) jogász, az illegális kommunista mozgalom tagja, antifasiszta aktivista.
Egyetemi évei alatt ismerkedett meg a marxizmussal. 1935-ben a Magyar Izraeliták Egyetemi és Főiskolai Hallgatók Egyesülete keretében létrehozott Haladó Diákok Pártja (HDP) egyik vezetője lett. 1936-ban a jog- és államtudományok doktorává avatták. Tisztviselő lett a fővárosi elöljáróságon.
Ebben az időben lépett be a Magyarországi Szociáldemokrata Pártba (MSZDP).
A Magyar Népköztársaság idejében személyét a mozgalomban való aktív szerepe és legendákkal átszőtt antifasiszta tevékenysége miatt állami kultusz övezte, a rendszerváltás után pozitív megítélése erősen vitatottá vált.
A 2010-es évek végére köztéri szobrai, emléktáblái nagy részét eltávolították, a róla elnevezett közterületek, intézmények többségének pedig megváltoztatták a nevét, ezek az átnevezések azonban nem egyszer társadalmi ellenállásba ütköztek.
Ságvári 1944. július 27-én Budapesten, a Budakeszi úti Nagy cukrászdában (ma Remiz étterem) találkozott egy másik kommunistával; ide érkezett négy csendőr az őrizetbe vételükre. Ságvári viszont hamis igazolványt mutatott fel, majd pisztolyt rántott a csendőrökre, és hármójukat megsebesítette. A helyiségből kimenekült és az utána futó detektív lövéseitől eltalálva holtan összeesett.


Bővebben: w:Ságvári Endre